Pečená kachna je tradiční pokrmem české a moravské kuchyně. Připravit si ji přitom můžete opravdu chutně a navíc o něco zdravěji.
Kachna jako potrava
Kachna divoká se loví odedávna. Jedná se o velmi přizpůsobivý ptačí druh, který se vyskytuje na různých místech Země. Proto došlo k její domestikaci zřejmě v několika oblastech světa nezávisle na sobě, ať už se jedná o Přední Asii, Východní Asii anebo Jižní Evropu. Kachna domácí je sice pěstována už mnoho tisíc let, na druhou stranu se dodnes loví i divoké kachny.
Recepty z kachny
Kachna je typickým pokrmem české i moravské kuchyně. Připravuje se přitom na mnoho různých způsobů. Patrně nejznámějším jídlem je pečená kachna, kterou si lze rovněž připravit mnohokrát jinak. Kromě tradiční tuzemské úpravy (viz níže) je oblíbená např. kachna na pomerančích (původem z Francie) anebo kachna na pekingský způsob, která pochází z Asie.
Výtečná pečená kachna
Pečená kachna se u nás nejčastěji připravuje s knedlíkem a zelím. Použít lze bramborový či houskový knedlík a červené i bílé zelí. Záleží ovšem i na samotném druhu kachny. Použít můžete např. barbarii (kachnu pižmovou), která má minimum podkožního tuku a vysoký podíl masa. Někdy je dokonce označována za nejchutnější. Experimentovat můžete i s kořením, tedy nemusíte použít jen kmín, ale třeba také šalvěj nebo rozmarýn.
Pečená kachna z hlediska zdraví
Pečená kachna bývá synonymem pro tučný pokrm a skutečně by se nemělo jednat o častou součást zdravého jídelníčku. Pokud si chcete kachnu připravit zdravěji, použijte právě barbarii anebo „klasickou“ kachnu zbavte kůže, pod níž se nachází nejvíce tuku. Pak si lze udělat kachní prso na grilu. Pečenou kachnu si můžete připravit zdravěji i tak, uděláte-li si knedlík z celozrnného pečiva, jež obsahuje spoustu vlákniny.
Zajímavosti o pečené kachně
- Z výše uvedeného je patrné, že chuťově vynikající a zdravější variantou může být barbarie s knedlíkem z celozrnných rohlíků a housek.
- Barbarie je jedinou domácí kachnou, jež nepochází z kachny divoké, ale z pižmovky velké, která žije ve Střední a Jižní Americe.
- K pečené kachně můžete použít nejen pomeranče, ale také další druhy ovoce. Využít tak lze rovněž jablka, hrušky, švestky či rozinky.
- Připravit si lze také chutnou, nicméně dosti nezdravou variantu. Kachnu lze částečně vykostit a naplnit šunkou, slaninou, drůbežími játry a fáší z vajec, smetany a mletého vepřového masa zjemněnou koňakem.
- Pečená kachna je typickým svátečním jídlem. Na den svatého Václava se např. připravuje svatováclavská kachna.