Chcete si doma připravit sladký dezert, který je zároveň zdravý a dopřát si ho můžete i během diet? Přesně pro takový případ vám představujeme pokrm s názvem Peach Melba, který si uděláte velmi snadno a pochutná si na něm celá rodina.
Peach Melba je klasický britský dezert, který kombinuje čerstvé broskve, vanilkovou zmrzlinu a sladkou malinovou omáčku. Jeho původ sahá až do 19. století. V roce 1892 byla v divadle Covent Garden uvedena operní hra s názvem Lancelot a Elaine s hvězdnou sopranistkou Nellie Melba v hlavní roli.
Šéfkuchař hotelu Savoy Auguste Escoffier byl touto umělkyní tak unešen, že po premiéře vytvořil nový dezert a pojmenoval ho právě na její počest Peach Melba. Pokrm se brzy stal populárním jídlem, které se podávalo hlavně při slavnostních příležitostech. Dnes už se dělá i běžně například jako dezert po obědě.
Snadný dezert
Na přípravu pokrmu budete potřebovat 4 zralé broskve, 250 gramů malin (ideální jsou čerstvé, ale mohou být i mražené), 120 gramů cukru, 2 lžíce citronové šťávy, vanilkový lusk a 500 mililitrů vanilkové zmrzliny.
Pokud zvolíte zmrzlinu nízkotučnou, prakticky jediné nezdravé na celém pokrmu bude vyšší množství cukru. Když si ale broskvovou Melbu dopřejete jen jednou za čas, dát si ji můžete, aniž byste narušili svou dietu či zdravý životní styl.
Jak na přípravu
Jako první omyjte a rozpulte broskve, ze kterých odstraníte pecky. Potom ovoce nakrájejte na tenké plátky. V menším hrnci smíchejte maliny, 60 gramů cukru a citronovou šťávu. Za stálého míchání směs zahřívejte, až se maliny rozvaří.
Poté směs rozmačkejte vidličkou. Nakonec ji ještě protlačte skrz cedník, abyste odstranili semínka. Omáčku vraťte do hrnce, rozpulte vanilkový lusk a vydlabejte semínka, která do ní přidejte, a krátce směs povařte.
Rozložte broskve na talíře a přelijte je teplou malinovou omáčkou. Na každý talíř přidejte dva kopečky vanilkové zmrzliny. Podle chuti pak pokrm dochuťte zbývajícím cukrem. Dozdobit vše můžete lístky čerstvé máty.
Zdroj: The Savyo London, Quaint Cooking, Britannica, Tasting Table
Autor: Šárka Cvrkalová