Patizon: Objevte zeleninu ve tvaru UFO, která má řadu zdravotních benefitů a mnoho variací v receptech

Tykev
Zdroj: New Africa / Shutterstock.com

Patizon, který mnozí znají spíše jako tykev, má mnoho společného s dýní. Zejména obsah velmi důležitých látek a velmi rozmanité využití v rámci vaší kuchyně.

Svým tvarem připomíná talíř UFO a má mnoho různých barevných odrůd. Ať však koupíte jakoukoliv, vždy dostanete velkou porci zdraví a výborné chuti.

Mnoho benefitů pro vaše zdraví

Tuto potravinu znali již indiánští praobyvatelé Ameriky a lze tedy říci, že byla tykev známá již před sedmi až devíti tisíci lety.

Patizon obsahuje vysoký podíl provitaminu A neboli beta-karotenu, který podporuje metabolismus železa, zdraví tkání, noční vidění, imunitu a růst.

Dále je významným zdrojem draslíku, který je důležitý pro správné fungování nervové soustavy.

Nesmíme zapomenout zmínit i vysoký podíl vitamínu C, který je známým antioxidantem a podporuje imunitní systém.

Pokud máte nedodstatek vlákniny, je tato tykev určená pro vás. Vláknina v ní obsažená navíc podporuje růst dobrých bakterií sídlících ve vašem střevě.

Jak poznat zralou tykev?

Občas bývají lidé zmatení, zda se jedná o tykev, protože různé odrůdy mají různé barvy.

Často jsou jasně žluté, ale mohou být také bílé, světle zelené nebo kombinace žluté a zelené. Všechny jsou však výborné v kuchyni.

Při koupi je důležité na tykev poklepat, protože dle toho poznáte, zda je zralá. Zní dutě? Tak je zralá a můžete ji koupit.

Využití v kuchyni

Chutí jsou tykve velmi podobné zmíněné dýni nebo například cuketě. Lze je tak použít s různými bylinkami, kořením a omáčkami.

Můžete je jíst včetně slupky. Tykve tedy stačí jen omýt, vydlabat a můžete vařit.

A s tím vydlabáním to dokonce není také úplně nutné. Pokud vám totiž semínka nevadí, můžete sníst tykev celou.

A jak patizon využít v kuchyni? Jakkoliv chcete! Můžete jej uvařit, ugrilovat či usmažit.

Například jej můžete vydlabat, naplnit masovou směsí a nechat upéct v troubě. Nebo jej nakrájejte na plátky, obalte a usmažte si výborné veganské řízky.

Chcete rychlé a chutné jídlo? Tykev nakrájejte a usmažte na cibulce. Směs pak můžete jíst s chlebem či jinou přílohou.

Nebo prostě jen osmažte nakrájenou tykev ochucenou bylinkami na pečicím papíře. A jako bonus? Udržíte si štíhlou linii.

Jeden šálek nakrájeného patizonu má totiž před vařením pouze 18 kalorií, 4 g sacharidů a něco málo přes 1 gram bílkovin a vlákniny.

Zdroje: ResearchGate, Food Coach Forme, Country Living, The Kitchn, Maková panenka

Autor: Soňa Jiroutová

Přidat na Seznam.cz