Patizon, který mnozí znají spíše jako tykev, má mnoho společného s dýní. Zejména obsah velmi důležitých látek a velmi rozmanité využití v rámci vaší kuchyně.
Svým tvarem připomíná talíř UFO a má mnoho různých barevných odrůd. Ať však koupíte jakoukoliv, vždy dostanete velkou porci zdraví a výborné chuti.
Mnoho benefitů pro vaše zdraví
Tuto potravinu znali již indiánští praobyvatelé Ameriky a lze tedy říci, že byla tykev známá již před sedmi až devíti tisíci lety.
Patizon obsahuje vysoký podíl provitaminu A neboli beta-karotenu, který podporuje metabolismus železa, zdraví tkání, noční vidění, imunitu a růst.
Dále je významným zdrojem draslíku, který je důležitý pro správné fungování nervové soustavy.
Nesmíme zapomenout zmínit i vysoký podíl vitamínu C, který je známým antioxidantem a podporuje imunitní systém.
Pokud máte nedodstatek vlákniny, je tato tykev určená pro vás. Vláknina v ní obsažená navíc podporuje růst dobrých bakterií sídlících ve vašem střevě.
Jak poznat zralou tykev?
Občas bývají lidé zmatení, zda se jedná o tykev, protože různé odrůdy mají různé barvy.
Často jsou jasně žluté, ale mohou být také bílé, světle zelené nebo kombinace žluté a zelené. Všechny jsou však výborné v kuchyni.
Při koupi je důležité na tykev poklepat, protože dle toho poznáte, zda je zralá. Zní dutě? Tak je zralá a můžete ji koupit.
Využití v kuchyni
Chutí jsou tykve velmi podobné zmíněné dýni nebo například cuketě. Lze je tak použít s různými bylinkami, kořením a omáčkami.
Můžete je jíst včetně slupky. Tykve tedy stačí jen omýt, vydlabat a můžete vařit.
A s tím vydlabáním to dokonce není také úplně nutné. Pokud vám totiž semínka nevadí, můžete sníst tykev celou.
A jak patizon využít v kuchyni? Jakkoliv chcete! Můžete jej uvařit, ugrilovat či usmažit.
Například jej můžete vydlabat, naplnit masovou směsí a nechat upéct v troubě. Nebo jej nakrájejte na plátky, obalte a usmažte si výborné veganské řízky.
Chcete rychlé a chutné jídlo? Tykev nakrájejte a usmažte na cibulce. Směs pak můžete jíst s chlebem či jinou přílohou.
Nebo prostě jen osmažte nakrájenou tykev ochucenou bylinkami na pečicím papíře. A jako bonus? Udržíte si štíhlou linii.
Jeden šálek nakrájeného patizonu má totiž před vařením pouze 18 kalorií, 4 g sacharidů a něco málo přes 1 gram bílkovin a vlákniny.
Zdroje: ResearchGate, Food Coach Forme, Country Living, The Kitchn, Maková panenka
Autor: Soňa Jiroutová