Patatas bravas: Brambory na španělský způsob, které si můžete dát jako hlavní jídlo i přílohu

Patatas_bravas
Zdroj: Profimedia

Tapas můžeme popsat jako jednohubky či malé občerstvení, které je typické pro španělskou kuchyni. My pro vás dnes máme recept na téměř nejtypičtější druh tohoto pokrmu, který nese název patatas bravas. S touto bramborovou pochoutkou rozhodně zazáříte.

Pokud jste někdy navštívili španělskou restauraci, určitě jste se tam setkali s takzvanými tapas. Jedná se o velmi malé porce jídla, které doslova vybízí k tomu, aby se s nimi experimentovalo.

Tapas aneb španělské jednohubky

Tento druh jídel nabízí téměř neomezené množství variací, a to jak ve studené, tak teplé úpravě. Mezi typické suroviny, které se v tapas objevují, patří například olivy, salámy, klobásy, ale třeba i sýr či ančovičky.

Přesto existují typické tapas, které seženete v každém španělském bistru. Mezi takové patří i patas bravas, tedy pečené brambory s pikantní rajčatovou omáčkou. Nyní si je můžete zkusit doma připravit i vy.

Brambory mohou být ve slupce i bez

Na 4 porce budete potřebovat asi 1 kilogram brambor. Podle druhu, který si vyberete, je můžete buď dobře omýt, nebo oloupat.

Do pekáčku vložte brambory nakrájené na asi 4 cm kousky, přilijte 3 lžíce olivového oleje a důkladně promíchejte. Poté vložte do trouby předehřáté na 190 °C. Pečte až do zhnědnutí, tedy asi 50 minut.

Omáčka musí pořádně pálit

Než se brambory upečou, máte ideální čas připravit si omáčku. V pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a přisypte ½ cibule nakrájenou nadrobno. Asi po pěti minutách přidejte pokrájené 3 stroužky česneku a restujte další dvě minuty.

Poté přilijte do pánve ½ hrnku bílého vína. Pokud nemáte rádi chuť alkoholu v jídle, můžete víno nahradit zeleninovým vývarem. Vše vařte na silném plameni, dokud se tekutina nezredukuje zhruba na polovinu.

Do směsi pak vmíchejte 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 plechovku drcených rajčat a 2 lžičky tabasca či jiné pálivé omáčky. Pořádně rozmíchejte a okořeňte 1 lžičkou uzené papriky, 1 lžičkou soli a 1 lžičkou cukru. Stáhněte plamen a omáčku nechte vařit klidně do té doby, než budou upečeny brambory.

Patas bravas můžete podávat jen tak i jako přílohu

Až budete mít brambory hotové, tak je v pekáči smíchejte s uvařenou omáčkou. Poté je ještě vložte do trouby, kde je nechte dopékat ještě asi 10 minut. Omáčka by se měla na rajčata nalepit, zkaramelizovat a vyschnout.

Těmito tapas brambory si můžete ozvláštnit jakýkoli sváteční či večírkový stůl. Můžete je ale také použít jako zajímavou přílohu například k masům.

Zdroj: Simply Recipies, Big Oven

Autor: Markéta Mladá

Přidat na Seznam.cz