Pashka: Ruský velikonoční dort, kterým letos můžete ozvláštnit své svátky

Zdroj: Shutterstock

Pashka je dezert pocházející z Ruska. Jedná se o nepečený tvarohový dort, který se v zemi podává především o Velikonocích. Vyzkoušejte si ho letos připravit doma i vy.

Podle serveru Great British Chef je možné, že jídlo pochází už ze starověkého Egypta. Mělo totiž svým tvarem údajně připomínat pyramidy. Kdy přesně ale vzniklo a jak se stalo ruským pokrmem, to není zcela jasné.

Ruský velikonoční chléb

Ačkoli pashka vypadá na první pohled spíše jako dort, v Rusku se jí někdy říká také velikonoční chléb. Jídlo je tvořeno tvarohem, cukrem, zakysanou smetanou a ovocem.

Jeho příprava není nijak náročná. Jedná se ale o pokrm, který rozhodně vypadá originálně a na vašem velikonočním stole zaujme. Vyzkoušejte si ho letos udělat i vy a překvapte své blízké něčím novým.

Recept na pashku

Na přípravu pokrmu budete potřebovat 3 žloutky, 250 mililitrů smetany ke šlehání, 120 gramů moučkového cukru, 60 mililitrů medu, lžičku vanilkového extraktu, lžíci brandy, 900 gramů tvarohu, 60 gramů másla, 100 gramů sušeného ovoce a 50 gramů loupaných mandlí.

Vaječné žloutky vyšlehejte společně se smetanou. Potom je dejte do hrnce a vmíchejte cukr a med. Směs na mírném ohni zahřívejte. Přidejte vanilkový extrakt a brandy a vše dobře promíchejte.

Počkejte, až směs vychladne. Do mixéru dejte tvaroh s máslem, rozmixujte je a smíchejte s vychladlým smetanovým krémem. Pak přidejte ovoce a vše nalijte do větší mísy. V té nechte v lednici pokrm zatuhnout. Podává se zdobený mandlemi, přelít ho můžete také čokoládovou polevou.

Zdroj: Great British Chef, Franco Lania, Facebook, Delicious

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz