Když se mluví o těstovinách, většina z nás si vybaví Itálii. Existuje celá řada druhů těstovin, některé jsou známější, jiné naopak méně. Už jste slyšeli o těch s názvem pappardelle?
Pappardelle jsou vaječné těstoviny, které jsou mnohdy považovány za předchůdce lasagní. Jde o dlouhé proužky, které obvykle bývají široké kolem dvou až tří centimetrů, někdy se ale dělají i osmicentimetrové, píše BBC Good Food.
Původ těstovin
Pappardelle pochází z Toskánska, regionu ve střední Itálii. Jejich název je velmi pravděpodobně odvozený od slova pappare, které v latině znamená jíst s potěšením, vysvětluje web Medium.
Někteří lidí ale mají za to, že se těstovinám říká takto kvůli slovu papard spojenému s příponou elle, což by pak znamenalo náklonnost k jídlu.
Těstoviny se původně připravovaly z kaštanové mouky a vody. Recept na ně se od té doby výrazně změnil. Pokud máte rádi těstoviny, ale nechcete neustále jíst jen ty obyčejné, které koupíte v každém obchodě, připravte si pappardelle jednoduše doma.
Domácí těstoviny
Na přípravu pappardelle budete potřebovat pouze 100 gramů hladké mouky a 1 vajíčko. Podle toho, jak moc těstovin připravujete, suroviny jednoduše navyšte.
Smíchejte ingredience a připravte tuhé těsto, které necháte hodinu odpočinou v lednici. Poté ho rozválejte na velmi tenký plát a pokrájejte na široké nudle. Následně se těstoviny vaří asi pět minut v mírně osolené vodě.
Pappardelle můžete podobně jako jakékoli jiné těstoviny konzumovat nasladko i naslano. Udělejte si k nim krémovou omáčku, zapečte je v troubě se sýrem, připravte z nich těstovinový salát, nebo je jen smíchejte s cukrem a kakaem a vytvořte velmi rychlý oběd. Je to zcela na vás.
Zdroj: Medium, Le Celizie, Taste Atlas, BBC Good Food
Autor: Šárka Cvrkalová