Papája je tropické ovoce s velmi zajímavými vlastnostmi a zdravotními benefity. Mnoho lidí ji u nás běžně nekonzumuje, přesto se ale vyplatí ji do jídelníčku zařadit. Po přečtení následujícího článku to možná zvážíte i vy.
Papája pochází původně z Mexika a Střední Ameriky, ale dnes se pěstuje ve všech tropických oblastech světa, například v Indii, Brazílii, Indonésii a dalších zemích s teplým klimatem, píše Health.
V České republice se pěstovat nedá, ale můžete ji koupit v některých supermarketech, specializovaných obchodech se zdravou výživou a na asijských tržnicích. Sehnat ji tak není problém. A vyšší cenu budete pravděpodobně ochotni zaplatit, jakmile zjistíte, v čem všem může ovoce vašemu zdraví prospět.
Zdravotní benefity ovoce
Papája obsahuje velké množství vitaminu C, který podporuje imunitu, dále vitamin A, draslík a vlákninu. Najdete v ní také papain, enzym který pomáhá štěpit bílkoviny a podporuje trávení, píše WebMD.
Ovoce dále podporuje regeneraci tkání a má protizánětlivé vlastnosti. Chrání buňky před poškozením volnými radikály. Je pouze třeba to s jeho konzumací nepřehánět. Nadměrné množství během jednoho dne může způsobit zažívací problémy, varuje Medical News Today.
Jednoduché recepty s papájou
Papáju si můžete vychutnat obyčejně samotnou. Dá se z ní ale připravit také několik chutných pokrmů. Pravděpodobně nejjednodušším je ovocný salát. Stačí pouze papáju smíchat s kousky kiwi, ananasu, skořicí a medem.
Udělat si ale můžete i vynikající smoothie. K papáje přidejte banán, kokosové mléko a vše společně rozmixujte. Do sklenice dejte několik kostek ledu a ty potom nápojem zalijte.
Zdroj: WebMD, Medical News Today, Healthline, Health
Autor: Šárka Cvrkalová