K českým Velikonocům patří moučník v podobě beránka. I v zahraničí se na tyto svátky často konzumují sladká jídla, ovšem zcela jiná. Například v Portugalsku je to dezert s názvem Pão de Ló.
Pão-de-ló je jednoduchý portugalský piškotový dort. Konzumuje se běžně během celého roku, především na Velikonoce ale nesmí v mnoha rodinách na svátečním stole chybět.
Recept ze Španělska
Piškotové dorty se v různých podobách dělají v mnoha zemích. Každá má ale recept trochu jiný. Původní vynález tohoto jídla je podle Food 52 přisuzován Španělům. Pochází pravděpodobně z 16. století.
Itálie, Anglie nebo třeba právě Portugalsko nicméně recept přejaly a postupně ho upravily tak, aby se stal typickým právě pro jejich zemi. Vyzkoušejte si portugalskou verzi letos doma připravit i vy.
Recept na Pão de Ló
Na přípravu pokrmu budete potřebovat pouze tři ingredience. Jídlo je opravdu velmi snadné. Připravte si jen 40 vajec, 130 gramů hladké mouky a 500 gramů cukru.
4 vajíčka budete potřebovat celá. U ostatních oddělte žloutky od bílků, využívat budete pouze žloutky. Do nádoby vložte 4 celá vajíčka, 36 žloutků a krupicový cukr. Vše společně ušlehejte.
Po 20 minutách přidejte do velmi dobře ušlehané hmoty prosetou mouku. Připravte si nádoby, které vyložte pečicím papírem a naplňte je do 2/3 směsí. Koláč se peče asi 10 minut na 200 °C.
Zdroj: Amas Cook, Food 52, Česká televize
Autor: Šárka Cvrkalová