Pod názvem panzanella se skrývá nakrájený letní salát, který obsahuje starý chléb, ocet, rajčata, okurky a řadu dalších čerstvých ingrediencí. Jeho příprava je rychlá a chuť výborná.
Panzanella má původ v Toskánsku a název je odvozen od slov pane (chléb) a zanella (polévková). Farmáři zde kombinovali přebytečnou zeleninu se starým chlebem, aby omezili odpad.
Od farmářů až ke králi
Farmáři namočili chléb do studené vody, aby změkl, pak ho smíchali s octem, bylinkami a cibulí pro úžasně pikantní chuť.
První recept na panzanellu obsahoval jen jednoduchou směs cibule, oleje, octa, divoké zeleniny a toastu.
Zmínil jej v 16. století básník Branzino, když psal o salátu z máčeného chleba. V 19. století, kdy nadvládu nad italskou kuchyní převzala rajčata, se podoba salátu změnila.
V té době zároveň tento pokrm přešel od farmářů až na královský dvůr, kde byl podáván králi Vittoriovi.
Postupem času se recept přizpůsoboval době a přidaly se do něj vejce, sýr či olivy.
Chleba a papriky opečte
Příprava je velmi jednoduchá. Na recept potřebujete 3 červené papriky, 300 g chleba, 100 ml olivového oleje, 650 g cherry rajčat, 0,5 lžičky krupicového cukru, 60 ml vinného octa, půlku červené cibule, 1 stroužek česneku a 2 hrsti čerstvé bazalky.
Nejdříve si upečte chleba a papriky v troubě. Předehřejte si ji na 200 °C a na plech rozložte celé papriky a chleba natrhaný na kousky. Chleba předtím ještě pokapejte olejem.
Pečte cca 25 minut do té doby, než se na paprice udělají hnědé puchýře. Poté papriky vložte do sáčku, kde se zapaří.
Po vyndání je oloupejte a zbavte semínek. Takto připravenou papriku nakrájejte nahrubo.
Salát si dochuťte dle libosti
Rajčata a cukr naložte do mísy na půl hodiny, dokud rajčata nepustí šťávu. Poté k nim přidejte chleba, olivový olej, vinný ocet, cibuli a česnek.
Na závěr dodejte opečenou papriku a bazalku. Salát podávejte vychlazený například s bagetkou.
Salát si můžete dochutit dalšími přísadami, jako jsou olivy nebo sýr.
Zdroje: All Recipes, Apetit
Autor: Soňa Jiroutová