Panna cotta je dezert, který si můžete bez větších obtíží připravit doma. Velmi rychle si tak uděláte vynikající jarní dobrotu.
Původ panna cotty
Panna cotta je dezert, který pochází z Itálie. Kdy se zde ovšem objevil, není jisté. V italských kuchařkách se tento název nevyskytuje před rokem 1960. Na druhou se často označuje za „tradiční dezert kraje Piemont“, kde je skutečně velice populární. Oblíbeným se navíc stal i mimo Apeninský poloostrov, a to nejen v Evropě, ale v 90. letech také ve Spojených státech amerických.
Kde pannu cottu ochutnat?
Panna cotta se stala oblíbeným dezertem také u nás, a to zřejmě i proto, že svou konzistencí připomíná puding. V současné době ji tedy můžete ochutnat v cukrárnách anebo kavárnách, navíc si ji lze pořídit i v obchodech, a to v různých variantách. Na druhou stranu kupovaná nebývá příliš kvalitní. Máte ale ještě jednu možnost – připravit si ji doma, protože je to velmi snadné.
Jednotlivé ingredience
Základem tohoto dezertu je smetana, která se svaří se želatinou, mlékem a cukrem. Vznikne tak krém, jenž se nalije do formiček a nechá ztuhnout. Ten se přitom podává s různými ingrediencemi. Použít je možné čokoládu nebo karamel, ale také různé druhy ovoce. Velmi oblíbené je např. lesní ovoce, přičemž uplatnění může nalézt i ovocná zálivka.
Panna cotta z hlediska zdraví
Dezerty obvykle nepatří mezi příliš zdravé pochutiny, což platí i o panna cotě. Kombinace smetany, želatiny, mléka a cukru by totiž rozhodně neměla tvořit základ zdravého jídelníčku. Na druhou stranu pokud si ji dáte jednou za čas, samozřejmě se nic nestane. Vždy se ji ale snažte konzumovat s co možná největším množstvím čerstvého ovoce.
Zajímavosti o panna cottě
- Ačkoli nám může znít název „panna cotta“ poměrně vznešeně, ve skutečnosti to znamená prostě „vařená smetana“.
- Tento název ovšem není úplně přesný, protože k vaření vlastně nedochází. Přísady se zahřejí pouze natolik, aby se cukr a želatina rozpustily.
- Pokud chcete panna cottu použít k jarnímu osvěžení, po tepelné úpravě dejte krém ve formách do lednice.
- Připravit si můžete i variantu pro dospělé. V závěrečné fázi totiž můžete krém polít likérem.
- Panna cotta je skutečně podobná pudingu, existuje však jeden podstatný rozdíl. Zatímco zde je k zahuštění použita želatina, u pudingu se ke stejnému účelu využívá vaječný žloutek.