Panetonne: Zkuste si letos na Vánoce připravit sladký italský chléb

Zdroj: Pixabay

Chcete si letos ozvláštnit Vánoce a udělat si třeba pochoutku, která se jí během svátků v nějaké jiné zemi? Typickým vánočním pečivem je pro nás vánočka. Jako sladký dezert se také dělá štola. Slyšeli jste ale už o panetonne?

Panetonne je tradiční italské pečivo, které je spjaté s vánočními svátky. Pochází z Milána v severní Itálii a jeho kořeny sahají hluboko do středověku. První písemné zmínky o tomto sladkém pečivu se datují do 15. století, píše Bake from Scratch.

Symbol sdílení a soudružnosti

Podle legendy byl panetonne náhodou vynalezen na dvoře milánského vévody, když kuchař spálil tradiční vánoční moučník. Mladý kuchařský učeň Toni zachránil situaci improvizací a vytvořil nový dezert z toho, co měl po ruce, tedy z mouky, vajec, másla, rozinek a kandovaného ovoce.

Panettone je dnes pevnou součástí italských vánočních oslav. Rodiny si ho tradicně připravují společně nebo ho dostávají jako dárek. I proto je symbolem soudržnosti a sdílení.

Jak připravit panetonne doma?

Chcete si letos tento pokrm vyzkoušet udělat doma místo tradiční vánočky a trochu si tak ozvláštnit svátky? Je to snadné. Recept není nijak složitý.

Potřebovat budete 500 gramů hladké mouky, 150 mililitrů mléka, 100 gramů cukru, 3 vejce, 100 gramů změklého másla, 25 gramů čerstvého droždí, 100 gramů rozinek, 50 gramů kandovaného ovoce, špetku soli a vanilkový extrakt.

Smíchejte droždí s teplým mlékem a lžící cukru, nechte vzejít kvásek. V jiné míse smíchejte mouku, zbytek cukru a sůl. Přidejte do směsi vejce, máslo, kvásek a vanilkový extrakt.

Hnětením vytvořte hladké těsto, které pak nechte kynout asi 2 hodiny. Následně do něj přimíchejte rozinky a kandované ovoce, vložte ho do formy a nechte ještě chvíli kynout. Panetonne se peče při 180 °C asi 45 minut.

Zdroj: Simply Recipes, Italy Magazine, Bake from Scratch, Italia

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz