Existuje celá řada náhražek za klasický bílý cukr. Sladit můžete medem, javorovým sirupem nebo třeba třtinovým cukrem. Víte ale, co je to panela?
Stejně jako třinový cukr má i panela základ v cukrové třtině, píše Dům a Zahrada. Podstatným rozdílem je nicméně to, že si tato surovina zachovává daleko více živin.
Rapadura
Pokud jste o panele ještě neslyšeli, je možné, že ji znáte spíše pod cizokrajným názvem rapadura, pod kterým je známá například v Brazílii. I u nás se výjimečně tento název používá.
Panela je zdravou alternativou bílého cukru. Obsahuje sacharózu a osladíte si s ní velmi snadno čaj či kávu. Je k dispozici v různých formách, například v tekuté, ale také v granulovaných či pevných blocích.
Kde se využívá?
Panelu můžete koupit v obchodě a využívat ji na běžné slazení. Kromě toho se dnes ale zcela běžně využívá v konzervárenství, cukrovinkách, nealkoholických nápojích či při výrobě piva a vína, uvádí The Coconut Mama.
Panelou zcela můžete nahradit klasický bílý cukr, a to v poměru 1:1. Nemá žádné vedlejší chuti, které by vám kazily požitek z jídla. V potravinách stejně jako klasický cukr navíc může působit i jako konzervant.
To znamená, že pokud panelu využijete při přípravě kompotů, nemusíte se bát, že by se vám zkazily. Stejně tak ji můžete s klidem použít při přípravě jakýchkoli pečených i vařených pokrmů.
Panela obsahuje vitamín A, posiluje imunitní systém, pomáhá také se zpevňováním kostí a kloubů, doplňuje Keep Fit Kingdom. Dále má také pozitivní vliv při zánětu krku, od kterého dokáže ulevit. Zdravotní čaj tak zásadně slaďte právě touto ingrediencí.
Zdroj: Dům a Zahrada, Keep Fit Kingdom, WebMD, The Coconut Mama
Autor: Šárka Cvrkalová