Pampeliškový med: Připravíte ho velmi snadno a je zdravý. Udělat se dá i ze sušených květů

Zdroj: Pixabay

Mnoho lidí se snaží vyhýbat cukrům a některá jídla a nápoje tak doslazují medem. Kromě toho klasického se dá ale použít také med pampeliškový. Ten má mnoho výhod. Můžete si ho navíc připravit doma. A to i po pampeliškové sezóně.

Pampeliškový med je sladká pomazánka vyrobená z květů pampelišek. Není to skutečný med produkovaný včelami, ale spíše sirup nebo džem. Připravuje se obvykle z čerstvých květů, ale můžete ho udělat i z těch sušených, píše The Spruce Eats.

Zdravotní účinky

Pampeliškový med je velmi zdravý. Obsahuje vitamín C a antioxidanty, které se přirozeně v pampeliškách vyskytují. Může mít detoxikační účinky a podporuje také trávení a funkci jater, uvádí The Edible Flower.

Tento med není v běžných obchodech příliš rozšířený. Narazit na něj můžete ve specializovaných obchodech se zdravou výživou, na farmářských trzích nebo v online obchodech s lokálními produkty. A nebo si ho připravte doma.

Jak na pampeliškový med

Na přípravu pampeliškového medu budete potřebovat květy pampelišek, a to klidně i sušené, cukr a vodu. Namočte sušené pampelišky do horké vody a nechte je v ní několik hodin louhovat.

Potom směs sceďte a přidejte do vody cukr. Tekutinu potom vařte tak dlouho, dokud nezhoustne na medovou konzistenci. Takto připravený med potom dejte do sklenic a nechte vychladnout.

V lednici vydrží i měsíc. Přidává se do čajů, ale také ho využijete při pečení, nebo si ho jednoduše můžete namazat na chleba. Jeho jemná chuť vám rozhodně jídla, ve kterých běžně používáte obyčejný med, ozvláštní.

Zdroj: Healthline, The Spruce Eats, The Edible Flower, Call Me Ishbel, Cloude Twelve

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz