Pálení žáhy je nepříjemný problém, který je ale poměrně běžný. Asi každý z nás už se někdy s pálením žáhy setkal a ví, že dokáže pěkně potrápit – především, když se dostaví v noci.
Většina lidí pálení žáhy popisuje jako bolestivý a palčivý pocit vyskytující se v dolní oblasti hrudníku, který vystřeluje k ústům. Objevit se může také kyselost v ústech.
Proč vás pálí žáha?
„Pálení žáhy je nejčastějším příznakem refluxní choroby jícnu,“ popisuje healthline.com. Vznikne ve chvíli, kdy obsah žaludku proudí zpátky do jícnu.
Mezi nejčastější příznaky, které popisuje většina lidí, patří nejen pálivý pocit, ale i říhání, bolesti na hrudi nebo již zmíněná kyselá pachuť v puse.
Za normálních okolností se žaludeční kyselina do jícnu díky bariéře mezi jícnem a žaludkem nedostane. Tato bariéra se nazývá jícnový svěrač. Svěrač je přirozeně zavřený a otevírá se pouze ve chvíli, kdy si říhnete, nebo když polknete.
Co pálení žáhy vyvolává?
Mezi rizikové faktory, které mohou vyvolat pálení žáhy, patří obezita, opožděné vyprazdňování žaludku nebo hiátová kýla.
Zmínit musíme také těhotenství, kouření, pití nadměrného množství alkoholu nebo užívání některých léků.
A pak mohou být na vině také určité potraviny a některá jídla, po kterých vás může začít nepříjemně pálit žáha. O jaké potraviny jde?
Kořeněná jídla
„Jedním z viníků jsou kořeněná jídla,“ zmiňuje mayoclinic.org. U některých vyvolá pálení žáhy například pikantní asijská kuchyně. Jindy stačí přidat více pepře do jídla a hned je problém na světě.
Tučné potraviny
I potraviny s vysokým obsahem tuku mohou vyvolat pálení žáhy. Sem patří například pizza, hranolky nebo všeobecně tolik oblíbený fastfood.
Dáte-li si něco tučného čas od času, neměl by to být problém. Ale častá konzumace těchto potravin nejenže neprospívá figuře, ale také může vyvolávat nepříjemné stavy.
Čokoláda
I když ji tolik milujeme, i čokoláda patří na seznam potravin, po kterých může dojít k pálení žáhy nebo ke zhoršení problémů.
A nemusí to být nutně jen čokoláda. Obecně konzumace sladkých jídel a dobrot, které tolik milujeme a nedokážeme se jich vzdát, můžou být důvod, proč vám pálení žáhy nedá spát.
Cibule
Kdo by to byl řekl, že i tak běžná surovina, bez které se tolik českých jídel neobejde, je častým spouštěčem pálení žáhy.
Na první pohled obyčejná cibule, zejména pak za syrova, je pro mnoho lidí důvodem, proč je potrápí pálení a bolest na hrudi.
Zdroj: healthline.com, mayoclinic.org
Autor: Karolína Nezbedová