Pad thai jsou thajské smažené nudle, tedy jednoduchý pokrm, který si zvládne připravit asi úplně každý. Přesto je velmi chutný a zároveň zdravý.
Původ pad thai
Pad thai (nebo phad thai) patří mezi pokrmy, které se k nám dostali z jihovýchodní Asie, konkrétně z Thajska. Ani na území této dnes konstituční monarchie ovšem zřejmě nevznikl. Původně se totiž asi jednalo o čínský recept, který se do Thajska dostal v období Ajutthajského království, tedy v letech 1351 až 1767. Následně byl upraven podle místních zvyklostí.
Kde phad thai ochutnat?
Ačkoli pad thai nelze zařadit mezi u nás nejznámější pokrmy orientální kuchyně, thajské smažené nudle můžete ochutnat bez větších problémů. V nabídce je má nejen mnoho asijských restaurací, ale nabízejí je i české restaurace. Navíc si lze v tuzemských obchodech pořídit kořenící pasty a omáčky na phad thai, stejně jako instantní thajské smažené nudle.
Jednotlivé ingredience
Základem pro přípravu pad thai jsou rýžové nudle, neboť rýže patří v oblasti původu k nejvyužívanějším ingrediencím. Nudle se přitom smaží technikou stir-fry, a to společně s dalšími přísadami. Okoření se a přidáváno bývá tofu, vajíčka, zelenina, maso či mořské plody (krevety). Důležitá je rovněž rybí omáčka, šťáva z limetky anebo tamarindová pasta.
Pad thai z hlediska zdraví
Orientální kuchyně je všeobecně považována za zdravou, což platí minimálně při srovnání s typickou středoevropskou kuchyní. Smažené nudle phad thai přitom nejsou výjimkou. Právě naopak. Pokrm obsahuje spoustu zdraví prospěšných ingrediencí. Lze si jej připravit úplně bez masa, a pokud už nějaké budete chtít použít, nejlépe v něm chutná kuřecí, které je lehké.
Zajímavosti o pad thai
- Vydáte-li se do Thajska na phad thai můžete na ně narazit ve stáncích na ulici, ale také v těch nejluxusnějších restauracích.
- Od toho se pochopitelně odvíjí cena. V mobilních stáncích dostanete smažené nudle za cca 20 Kč, v restauracích to ale může být výrazně více.
- Pokud si budete chtít pad thai připravit doma, budete potřebovat wok pánev, která je nutná ke smažení technikou stir-fry.
- Stir-fry je technika smažení, která pochází z Číny a spočívá v tom, že jsou jednotlivé suroviny smaženy v menším množství velmi horkého oleje, a to právě ve woku.
- Ačkoli tyto smažené rýžové nudle v Thajsku nevznikly, pro mnoho místních se jedná o národní pokrm.