Ovesné vločky jsou často opomíjenou a přehlíženou surovinou. Je to velká škoda, protože mohou nabídnout určité výhody pro naše zdraví. Jde o surovinu, kterou seženete za pár korun a se kterou můžete nejen v kuchyni vymyslet mnoho zajímavých věcí.
Pokud máte rádi sladké, zároveň ale nechcete příliš hřešit, určitě byste měli vyzkoušet ovesné lívance. Jejich příprava není složitá, po kalorické stránce vás mile překvapí a svou chutí si vás okamžitě omotají okolo prstu.
Ochutnejte lívanečky z ovesných vloček
Je to perfektní tip třeba na víkendovou snídani, na které si pochutná celá rodina. Na přípravu ovesných lívanečků potřebujete 50 g ovesných vloček, 100 ml mléka, 1 vajíčko, lžíci medu, špetku soli, špetku skořice a libovolné ovoce.
Začněte tím, že žloutek oddělíte od bílků. Žloutek, vločky, špetku soli, mléko a trochu skořice pro ovonění smíchejte dohromady. Ve vedlejší misce z bílků ušlehejte tuhý sníh, který poté opatrně přimíchejte do připravené směsi. Nechte chvilku odstát, postačí 30 minut při pokojové teplotě.
Následně rozehřejte pánev, potřete ji malým množstvím oleje a ovesné lívanečky na ní opékejte z každé strany dozlatova. Před podáváním lívanečky ozdobte pokrájeným ovocem a přelité medem.
Kakaové ovesné lívanečky
Ovesné lívanečky si doma můžete připravit na několik chutných způsobů, můžete si tedy najít pro sebe přesně ten, který vám bude nejvíce chutnat. Máme pro vás ještě recept na kakaové ovesné lívanečky, které příjemně voní po čokoládě.
Na jejich přípravu potřebujete podle webu My Cooking Diary 150 ml mléka, 50 g celozrnné mouky, 50 g rozemletých ovesných vloček, 1 lžíci hořkého kakaa, jednu lžíci medu, jedno vajíčko a kokosový olej. Co se náplně týče, použít můžete bílý jogurt, med, ovoce a ořechy podle chuti.
Všechny suroviny na lívance smíchejte a vytvořte poměrně hustou, přesto tekutou konzistenci těsta. Na pánvi nechte rozpálit kokosový olej, na mírném plameni poté lívance smažte z obou stran. Lívance jsou rychle hotové, proto si dejte pozor, abyste je nepřipálily. Hotové lívanečky můžete podávat se směsí jogurtu a medu, ozdobit je ovocem nebo ořechy podle chuti.
Zdroj: mycookingdiary.cz, apetitoonline.cz, recepty.cz
Autor: Natálie Kabourková