Osvěžující sklenice studeného ledového čaje přijde určitě vhod nejen v horkém dni. Jeho domácí výroba je navíc snadná a cenově dostupná. Jak připravit jeden z nejoblíbenějších nápojů léta? Zkuste to podle Přemka Forejta.
Ledový čaj je skvělé letní pití k bazénu i k posezení doma s přáteli. A navíc má jednu hlavní výhodu – mohou jej pít také děti. Pro dospělé můžete připravit i variantu s alkoholem dle vlastního výběru. Dobře se hodí kořeněný rum nebo gin.
Základní verze s černým čajem
Příprava skvělého domácího ledového čaje je velmi jednoduchá. Základem je obyčejný černý čaj, stačí několik sáčků uvařit v předstihu a dát do lednice dostatečně vychladit.
Do džbánku s připraveným čajem přidejte čerstvé ovoce, které máte rádi. V čaji skvěle chutná zejména mango nebo broskve, které umyjte a nakrájejte na měsíčky.
Dále si připravte citrony, které dodají čaji svěží kyselkavou chuť. Z tohoto důvodu si dejte pozor na kyselé ovoce, například rybíz, který do ledového čaje není úplně vhodný. Z citronů vymačkejte šťávu a tu přidejte do čaje. Několik koleček citronu můžete dát také přímo do čaje.
Z čerstvých bylinek je ideální máta pro svou letní mentolovou chuť. Snítky omyjte a rovněž přidejte do džbánu s čajem. Čaj můžete ještě dochutit cukrem nebo sirupem, avšak lepší a zdravější variantou je med.
Zkombinujte koření pro lepší chuť
Pomyslnou třešničkou na dortu je koření, které pozvedne chuťovou stránku ledového čaje ještě na vyšší úroveň. Připravte si celou skořici, limetkové listy, nové koření, kardamon, hřebíček a trochu zázvoru a muškátového oříšku.
Směs koření dejte na pánev a na sucho bez použití vody či oleje jej lehce rozvoňte a prohřejte. Vše opět přidejte do čaje a pořádně promíchejte, aby se jednotlivé chutě spojily dohromady.
A co by to bylo za ledový čaj bez ledu? Samozřejmě nezapomeňte přidat led nebo ledovou tříšť, čím více, tím lépe. Při dochucování čaje pamatujte na to, že rozpuštěním ledu bude výsledný čaj zředěnější.
Vyzkoušejte různé varianty
Poměr jednotlivých ingrediencí tedy záleží jen na vaší chuti a preferencích, zda máte rádi sladší, kyselejší nebo kořeněnější variantu.
Pro co nejlepší výsledný efekt podávejte ve vysoké sklenici s brčkem. V horkém letním dni se bude pít tak rychle, že nebudete stačit dolévat. Připravte tedy rovnou více džbánků, jeden nechte v lednici a poté stačí pouze dosypat led a je hotovo.
Co se týče ledových čajů, nemusíte zůstat jen u klasického černého. Mezi další čaje, které chutnají skvěke i vychlazené, patří také heřmánkový, zelený nebo bylinkový s citronem.
Zdroj: instagram.com, bbcgoodfood.com, delish.com
Autor: Silvie Grulichová