Ostružinové víno: Udělejte si lahodný alkoholický nápoj doma

Zdroj: Pixabay

Ostružiny obvykle dozrávají během září. Zrají ale postupně a i v současné době tak možná ještě doma na keřích máte bobulí plno. Nebo jste si jich natrhali zásoby do mrazáku a přemýšlíte, co s nimi? Připravit si z nich víno je velmi jednoduché.

Ovocná vína jsou v posledních letech velmi oblíbená. Jsou sladká, chutnají prakticky každému a žádnou návštěvu s nimi jako hostitel neurazíte. Vyzkoušejte si proto doma připravit i to z ostružin.

Zdravotní přínosy ostružin

Ostružiny jsou ovoce bohaté na antioxidanty, které chrání buňky před poškozením. Obsahují vitamin C, podporující imunitní systém. Jsou také dobrým zdrojem vlákniny a mají nízký obsah kalorií, píše Healthline.

Tyto kyselejší bobule se hodí například na výrobu sirupů, jsou vynikající také do marmelád, nebo z nich můžete udělat skvělý koláč. Myslete ale na to, že ve všech případech budete jejich kyselost přebíjet cukrem. Ačkoli jsou tak ostružiny zdravé, je dobré je konzumovat v těchto pokrmech s mírou.

Ostružinové víno

Na přípravu ostružinového vína budete potřebovat 2 kilogramy zralých ostružin (mohou být i rozmražené z mrazáku), kilogram cukru, 4 litry vody a balení vinařských kvasinek. Potom si už jen připravte vhodné nádoby, které je dobré před použitím vyvařit, aby byly zcela čisté a bezpečné, radí The Spruce.

Omyjte ostružiny a vložte je do velkého fermentačního kbelíku. Rozmačkejte je, abyste uvolnili šťávu. Přiveďte vodu k varu a rozpusťte v ní cukr. Nechte sladkou vodu vychladnout na pokojovou teplotu.

Nalijte cukerný roztok na ostružiny a vše dobře promíchejte. Potom přidejte vinařské kvasinky a zakryjte kbelík čistou látkou. Víno nechte fermentovat při pokojové teplotě asi 7 dní. Denně ho nicméně kontrolujte a vždy promíchejte.

Po daném čase přeceďte směs přes jemné síto nebo plátno do čisté nádoby a odstraňte veškeré pevné části. Přelijte víno do demižonu a uzavřete kvasnou zátkou. Nechte ho následně fermentovat dalších asi 6 týdnů na tmavém místě při stabilní teplotě.

Po ukončení fermentace víno stáčejte do lahví. V nich je dobré ho nechat zrát alespoň 3 měsíce před konzumací. Potom už jen stačí se rozhodnout, zda ho někomu darujete, nebo ho raději vypijete doma s přáteli.

Zdroj: Insteading, BBC Good Food, Healthline, The Spruce

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz