Dne 28. října bude sice většina obchodů zavřená, pokud si ale nakoupíte den předem, můžete tento státní svátek oslavit se speciálním menu. Kdy jindy si uvařit prvorepublikové pokrmy než na Den vzniku samostatného československého státu?
Velká část jídel, která se jedla tehdy, je oblíbená i dnes. Ve skutečnosti má mnoho těchto pokrmů sváteční nádech a skvěle se hodí do velkolepého menu. Najezte se v tento speciální den pochoutkami, které se konzumovaly za první republiky.
Sytá polévka, masový hlavní chod
Pokud chcete mít sváteční menu opravdu bohaté, je potřeba myslet na to, že správný oběd má minimálně tři chody a jeho základem je poctivá polévka.
K oblíbeným patřilo během první republiky například staročeské kyselo. V něm je zkombinována chuť brambor, vajec a zelí a jde o polévku, která je zdravá a velmi sytá. Další možností pak je klasický hovězí či kuřecí vývar plný zeleniny.
Co se týče druhého jídla, obvykle se jednalo buď o pečené maso, nebo o omáčku, ve které ale nikdy nechyběl pořádný kus masa. Na výběr máte hned mezi několika pokrmy.
Podle serveru Apetit patřila k oblíbeným jídlům svíčková, ale také vepřo, knedlo, zelo, kančí maso se šípkovou omáčkou, pečená kachna s knedlíky a zelím nebo pečený bažant.
Nezapomínejte na dezert
Po obědě samozřejmě nastává čas kávy, ke které se skvěle hodí sladké dezerty. Už v minulosti jsme doporučovali vyzkoušet si upéct například jablečný koláč z první republiky.
Často se tehdy jedl také karamelový nákyp, oblíbené byly dezerty, ve kterých se používaly datle, med a ořechy.
Pokud máte rádi sladké, v neposlední řadě si můžete na 28. října k večeři udělat například rýžový nákyp se švestkami, nebo si dejte tradiční nudle s mákem. Sice se na těchto pokrmech nedá nic zkazit, stále jsou ale dostatečně sváteční na to, aby zakončily velký den.
Zdroj: Apetit, Tope Recepty, Jíme to
Autor: Šárka Cvrkalová