Levandule patří mezi velmi známé rostliny, takže o ní alespoň jednou v životě slyšel snad každý. Jenže tuto okrasnou i léčivou rostlinu lze využít i takovými způsoby, které nejsou v obecném povědomí.
Některé druhy levandule patří mezi okrasné rostliny. Další druhy jako např. levandule lékařská mají i léčivé účinky. Kladně působí např. na bolesti hlavy, psychické potíže, trávení, krevní tlak, ale také na problémy s pokožkou. Levandulové květy, které jsou především (modro)fialové, ale také růžové či bílé, se objevují právě nyní, tedy v průběhu prázdninových měsíců. Kromě toho, že jsou krásné a mohou vám pomoci se zdravotními neduhy, je lze využít rovněž v kuchyni či při aromaterapii. Roste-li vám tedy levandule na zahrádce, můžete pro ni nalézt široké uplatnění.
Vyrobte si voňavý levandulový cukr
Levandulový cukr si můžete připravit velmi jednoduše. V nádobě stačí smíchat čerstvé, umyté a osušené květy levandule s (ideálně třtinovým) cukrem. Množství květů určete podle toho, jak moc chcete, aby byl cukr aromatický. Nádobu každopádně uzavřete a nechte zhruba měsíc stát. Po otevření okamžitě zjistíte, že jste získali voňavý cukr, který budete moci využít při přípravě rozličných pokrmů. Můžete jej samozřejmě použít ke klasickému slazení, hodí se ale také do koláčů, pudinků, muffinů, případně k doslazení různých nápojů (např. svěžích letních limonád).
Další využití levandule v gastronomii
Rod levandule obsahuje zhruba 20 až 40 druhů a všechny jsou jedlé, ačkoli jako kuchyňská ingredience příliš známé nejsou. Ve sladké kuchyni mohou mít květy podobné uplatnění jako levandulový cukr (stačí je rozmělnit), ale hodí se rovněž do ovocných salátů. Levanduli lze navíc využít i při přípravě slaných pokrmů. Můžete ji vyzkoušet při přípravě masa (včetně ryb) a hub. Doplňme, že je levandule v americké variantě součástí provensálského koření.
Připravte si aromatickou levandulovou sůl a paličky
Levandule je aromatická rostlina. Proto si z ní můžete připravit levandulovou sůl, a díky ní si dopřát voňavou detoxikační koupel, která vám pomůže se zbavit nahromaděných toxinů. Stačí smíchat hrnek himálajské a hrnek mořské soli se čtyřmi lžícemi sušené levandule a 10 kapkami éterického levandulového oleje. V průběhu letních měsíců si můžete vyrobit rovněž levandulové paličky, kterými provoníte jednotlivé místnosti či šatní skříně. Navíc vám vydrží delší dobu než samotné květy levandule a dodejme, že jejich aroma nemají rádi moli.