IKEA je sice obrovské nákupní centrum, kam si většina lidí chodí pro inspiraci na vybavení nového bytu, nebo rovnou pro vysněné kousky nábytku, ale ani restaurace tohoto obchodního řetězce nejsou k zahození. Třeba takové švédské masové kuličky miluje snad každý.
Po vynikajícím masovém obědě (který se dá mimochodem koupit v kilovém pytli i domů, a opravdu to za to stojí) přichází řada na čokoládový dort. Celá řada zákazníků vlastně do IKEA chodí jenom kvůli tomuto dortu.
Je lehký, vláčný, zároveň z něho ale cítíte kvalitní čokoládu a každé sousto je požitkem. Jde o jedno z jídel, které je na menu v IKEA restauracích už roky a nejspíš ještě dlouho bude. A není se čemu divit.
Originální receptura na dezert kladdkaka
IKEA je švédský podnik, takže se není čemu divit, že i receptura jejich čokoládového dortu pochází ze skandinávských zemí, které jsou sladkými dezerty proslulé. A po mnoha zkouškách se v restauracích po celém světě nejvíce osvědčil právě tento dort s názvem kladdkaka.
Ne jeho výrobu vlastně není třeba žádná speciální surovina. Jde jen o kombinaci mouky, vajec, vody, mléka, kakaového prášku a čokolády, kterou je dort ozdoben. Tak jak je možné, že je přesto zákusek jiný, než jakýkoli náš čokoládový dort?
Tajemství je v načasování a v poměru surovin. Jenom odborníci vědí, jak přesně jednotlivé položky z receptu zkombinovat, aby měl dort tu správnou konzistenci. Ještě důležitější je ale samotné pečení.
Slovo kladdkaka doslova znamená „lepkavý zákusek“ a poměrně přesně značí to, jaký dort je. Pokud se do něj zakousnete, ucítíte navrchu křupavé těsto, které je uvnitř vláčné a táhlé jako karamel.
Toho lze dosáhnout tím, že dort pečete na určité stupně po určitou dobu, přičemž několikrát teplotu pečení změníte a dort vytáhnete ještě předtím, než je těsto zcela upečené, takže zůstane uvnitř táhlé.
Sladké pokušení dokonce i v pohodlí domova
Jen málokdo dokáže podle receptu z internetu udělat dort kladdkaka takový, aby chutnal jako ten z IKEA. Naštěstí se dá koupit v obchodním domě i s sebou a vychutnat si ho můžete třeba druhý den společně s přáteli či s rodinou.
Koupit se dá v IKEA obchůdku s potravinami také mražený. Samozřejmě ale potom nechutná jako ten, který si dáte přímo v restauraci. Navíc požitek z jídla v atmosféře jídelny plné IKEA produktů a výrobků je ojedinělý.
IKEA ale vydala kuchařku, ve které mnoho receptů na sladké pokrmy najdete. A mnohé z nich dokážou čokoládový dort skvěle vynahradit, někoho možná okouzlit dokonce ještě víc. Vyzkoušejte si podle knihy upéct ty nejlepší skandinávské dezerty.
Kromě toho najdete v kuchařce také celou řadu receptů na masová a zeleninová jídla, celá speciální sekce je věnována pokrmům z ryb, které jsou ve Švédsku velmi oblíbené. A většinu z nich zvládne snadno i začátečník.
Pokud chodíte do obchodního domu IKEA kvůli jídlu, rozhodně vám to nemáme za zlé. Velmi snadno si ale jednoduché pokrmy připravíte i doma. Překvapte své kamarády jídly, která doteď znali pouze z výletů do obchodu s nábytkem.
Zdroj: Pinterest, theinspiredhome.com, mashed.com
Autor: Shani Maiová