Dlouho se věřilo, že konzumace mrkve podporuje zdraví očí a zlepšuje zrak, a to zejména v noci. Ačkoli je na tom trocha pravdy, spojení mezi mrkví a zlepšováním zraku vzniklo na základě mýtu.
Když rozkrojíte mrkev napříč, koukne na vás svým oranžovým okem. Při podrobnějším zkoumání vynikne vzor paprskovitých čar, které připomínají zornici a duhovku. A shodou náhod je mrkev prospěšná právě pro lidské oči.
Nafouknutá kampaň
Během druhé světové války začali piloti britského královského letectva poprvé používat radar k zaměřování a sestřelování nepřátelských letadel. Ve snaze udržet tuto novou technologii v tajnosti byla přesnost vidění pilotů připisována konzumaci mrkve.
To vedlo k dlouhodobé propagandistické kampani, která oslavovala mrkev jako spásu pro zdraví očí. Tato přibarvená souvislost mezi konzumací mrkve a lepším nočním viděním přetrvává dodnes. Očím prospěšné látky se v mrkvi ovšem najdou.
Prospěšné složky
Mrkev je bohatým zdrojem betakarotenu a luteinu, což jsou antioxidanty, které pomáhají předcházet poškození očí volnými radikály. Oranžová mrkev má obzvláště vysoký obsah betakarotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A. Jeho nedostatek může vést k šerosleposti.
Vitamin A je potřebný k tvorbě rodopsinu, což je červenofialový pigment v očních buňkách citlivý na světlo, který pomáhá vidět za šera.
Tělo absorbuje a využije účinněji betakaroten z vařené mrkve než ze syrové. Kromě toho jsou vitamin A a jeho prekurzory rozpustné v tucích, proto se doporučuje konzumovat mrkev spolu se zdrojem tuků.
Pokud tělo nemá dostatek vitaminu A, může rohovka (průhledná přední část oka) doslova zmizet. Odhaduje se, že z tohoto důvodu každý rok oslepne 250 000 až 500 000 dětí.
Makulární degenerace
Studie AREDS se zaměřila na lidi s věkem podmíněnou makulární degenerací (AMD), při které dochází k postupnému rozostřování a ztrátě zraku. Studie dospěla k závěru, že pacientům se středně těžkou a pokročilou formou AMD by mohly prospět antioxidační doplňky.
„Pokud nemáte AMD, nevidíme potřebu užívat vysoké dávky doplňků, ale bez ohledu na to je vždy moudré zaměřit se na dobrou stravu, která je zdravá pro srdce a oči,“ poznamenává Bernstein. A k takové zdravé stravě patří mrkev.
Další zdravotní benefity
Červená a oranžová mrkev má vysoký obsah lykopenu, antioxidantu, který chrání srdce. Mrkev může také snižovat rizikové faktory srdečních onemocnění, jako je vysoký krevní tlak a vysoká hladina cholesterolu.
Mezi další zdraví prospěšné účinky mrkve patří podpora trávicího traktu. Mrkev má vysoký obsah vlákniny, která pomáhá předcházet zácpě.
Může také snižovat riziko vzniku rakoviny. Potraviny bohaté na vlákninu, jako je právě mrkev, mohou přispívat k ochraně před rakovinou tlustého střeva tím, že podporují pravidelnost trávení. Navíc se ukázalo, že některé antioxidanty v mrkvi mají protirakovinné účinky.
Zdroj: womansday.com, healthline.com, nei.niv.gov, healthcare.utah.edu
Autor: Dominika Jandorová