Čína je zemí známou pro netradiční pokrmy. Pokud patříte mezi odvážlivce a milovníky dobrodružství, kteří neváhají ochutnat ledacos, pak si právě tady zaručeně přijdete na své. Čína je totiž zemí neomezených možností, pokud jde o jídlo.
Jedním z netradičních pokrmů, na který může při návštěvě Číny natrefit, jsou opilé krevety. Ve skutečnosti se jedná o jeden z národních pokrmů, na kterém si místní zakládají.
Slyšeli jste opilých krevetách?
Asi každý ví, jak vypadá kreveta. Jde o desetinohého korýše, který žije v mořích i sladkých vodách. Velmi dobře plave a podává se jako velká dobrota.
Už jste ale někdy slyšeli o opilých krevetách? Tuto pochoutku lze nalézt v různých částech Číny. Používají se sladkovodní krevety.
A proč se jim říká opilé? Vysvětlení je jednoduché: „Krevety jsou před jídlem ponořeny do nějaké omáčky na bázi likéru,“ píše foodbeast.com.
Ochutnávka jako zážitek
Na namočení krevet do alkoholového likéru by nemuselo být na první pohled nic zvláštního. Co vás ale možná překvapí, je samotný způsob, kterým jsou krevety podávány.
Často jsou totiž do likéru ponořeny přímo před strávníky a to ještě zaživa. V likéru následně plavou, ale díky alkoholu po nějaké době jejich aktivita ustane.
Jakmile se krevety ponořené v likéru přestanou hýbat, rozhodně to neznamená, že došlo k jejich usmrcení. Právě v tento moment je ale musíte sníst, takže je vlastně konzumujete zaživa, jen silně opilé.
Pro méně slabé povahy naštěstí existuje taková variace tohoto pokrmu, při kterém jsou krevety buď před naložením do likéru, nebo po něm krátce povařeny.
Chutnají skvěle
Kdo někdy opilé krevety ochutnal, na jejich chuť si tedy rozhodně nestěžoval. Ba spíše naopak, konzumují se jako velká pochoutka.
„V restauraci Jumbo nacházející se v Aberdeenu v Hong Kongu flambují krevety po namočení v baijiu,“ informjuje quora.com. Baijiu je tradiční bílý čínský likér.
Pokud vám nevadí krevety jako takové, namočení v alkoholovém likéru jim na chuti neubere, ba spíše naopak, budou ještě lepší.
Připravit si je můžete i doma
Láká vás ochutnat opilé krevety, ale do Číny se nechystáte? Vůbec nevadí, protože si je můžete připravit i doma.
Ideálně menší krevety minutu spaříte v horké vodě, následně je propláchnete pod studenou vodou a oloupete. V misce smícháte bílý rum s limetkovou šťávou, olivovým olejem a třtinovým cukrem.
Do této marinády oloupané krevety ponoříte a necháte je marinovat 2-3 hodiny. Poté je budete pokládat na rozpálenou pánev či gril a opečete 2 minuty z obou stran.
Zdroj: foodbeast.com, quora.com
Autor: Karolína Nezbedová