Existuje mnoho podivných a nechutných jídel a gastronomických zvláštností, a právě opičí mozky podávané přímo z lebky opice patří k těm nejbizarnějším. Tento rituál je podtržený ještě týráním nebohých zvířat.
Podivné chutě
Pravdivost tvrzení o konzumaci syrových opičích mozků v Číně by mohla podpořit i skutečnost, že existuje čínský zákon, který přímo označuje podávání opičích mozků za nezákonné. Pachatelům hrozí trest až 10 let vězení.
Zákon má chránit člověka před nebezpečnými nákazami několika chorob mozku, které jsou přenosné z opice na člověka a mohou způsobit fatální degenerativní mozkové choroby.
Na jedné straně jsou informace, které tvrdí, že jde o fámu, která mohla vzniknout záměnou houby Hericium erinaceus za opičí hlavu, na druhé straně je v literatuře celá řada svědectví, že se syrový mozek opic opravdu řadil mezi gastronomické delikatesy.
Jde jen o legendu, nebo o výstřední, a především kruté a nesmyslné týrání zvířat?
Zdokumentovaný způsob podávání
Pro konzumaci opičích mozků byl popsaný i způsob, jak se takový pokrm měl servírovat. Stůl určený k tomuto podivnému hodování byl speciálně upravený tak, aby tělo živé opice bylo uzavřeno pod stolem v kleci. Její hlava byla zafixovaná v otvoru uprostřed stolu tak, aby se všichni strávníci sedící u stolu pohodlně dostali k lebce nebohého zvířete.
Lebka opičky byla vyholená do „kuchyňské úpravy“. K mozku se potom obsluhující personál před zraky přihlížejících strávníků dostal dlátem a kladivem. Teplý mozek se konzumoval lžící přímo z lebky, dokud byla opice živá.
Jde jen o legendu?
Existuje i celá řada svědectví, že se tato nechutná a krutá podívaná netýká jen vzdálené historie a nejde jen o zapomenuté rituály.
Legenda spojuje konzumaci syrových opičích mozků s pozdní dynastií Ming a ranou dynastií Čching, kdy mozky nebohých opic sloužily jako sváteční jídlo vojáků na oslavu vítězství. Zvířata držená v klecích mlátili po hlavách kladivem a rovnou pojídali jejich mozky.
Spisovatel Zhang Haiou v polovině 19. století odkazuje ve své knize ManTuoLuo Xuan XianHua na zprávu generála, který cestoval po Číně v 16. století a vyprávěl o hostině, kde se servírovaly živé opičí mozky. Pokrm popsal jako velice chutný.
Téma pro muzeum
Tento způsob podávání netradičního jídla je zmíněn v mnoha zdrojích, ale představa takové hostiny je tak děsivá, že tomu mnoho lidí odmítá uvěřit.
Existence restaurace s podáváním opičích mozků je také součástí netradiční expozice slavného Muzea nechutného jídla ve Švédsku, které v roce 2018 otevřelo expozici těch nejodpornějších jídel z celého světa. Návštěvníky už musí varovat vstupenka, která je tištěná na pytlíku na zvracení.
Návštěvníci muzea nenašli přímo opici, ale v expozici je zmínka o restauraci v Guangzhou, která jídlo nabízela, a návštěvníci si mohou prohlédnout stolek, kde číšník otevřel lebku opice a hosté jedli mozek, zatímco se mohli pod stolem dívat, jak se nebohé zvíře svíjí v kleci pod deskou stolu.
Jak je to s tímto jídlem doopravdy v současnosti, nikdo konkrétně neuvádí. Už kvůli „nelegálnosti“ pokrmu a zákonům na ochranu zvířat nemůže být takové hodování propagováno.
Opičí mozky však mají v historii exotických kuchyní své místo. Například i muzeum Tao Heung v Hongkongu má jako součást expozice imperiální hostiny dynastie Qing mezi 300 pokrmy třeba velbloudí hrb, medvědí tlapy, jelení šlachy, žraločí ploutve i opičí mozky. U exponátu je zmínka, že takové hostiny se staly inspirací pro restaurace 20. a 21. století.
Zdroj: disgustingfoodmuseum-com, en.wikipedia.org, culinaryschools.org, theguardian.com
Autor: Lída Kropáčková