Omurice kombinuje chuť rýže, vajíček a kečupu. Příprava je rychlá, chce to ale opatrnost

Zdroj: Shutterstock

Pokud byste se v Japonsku zmínili o omeletě, nejspíš byste se s místními neshodli na tom, jak má vypadat. I v této zemi je jejím základem vajíčko, podává se ale zásadně s rýží a vajíčko je v ní ještě napůl nedodělané, aby se omeleta na rýži roztekla. Pokrmu se říká omurice.

Recept se stal populárním především díky sociálním sítím. Hlavně na TikToku se objevuje mnoho videí s receptem na omurice (čteno omuraisu). Na většině z nich je krásně vidět, jak se připravená kapsa položí na kopeček rýže, rozřízne se a vajíčko z ní vyteče.

Například video uživatele Omurice boy ukazuje nejen rychlý postup, ale také právě konečný výsledek, pro který se stalo jídlo populárním i v Evropě. Ačkoli jde původně o japonskou pochoutku, udělat si omurice doma můžete i vy.

Rýže s vajíčkem a kečupem

Omurice je vlastně spojením slov omu (omeleta) a rice (rýže). Jde o smaženou rýži se zeleninou, která se podává s vajíčkem a kečupem. A i když vám tato kombinace možná na první dojem přijde podivná, ve skutečnosti jde v Japonsku o lahůdku.

Základem je rizoto, které se smaží někdy s mletým masem, obvykle ale jen s cibulí, hráškem a paprikou. Dělá se z japonské rýže na sushi, aby se z něho dal na talíř naservírovat kopeček typicky oválného tvaru.

Na rýži se pak pokládá zabalená omeleta, na kterou se přidává kečup. Jídlo lze podávat se zeleninovou oblohou. Teď se ale nabízí jeden dobrý dotaz: Jak udělat vaječnou omeletu tak, aby se po rozkrojení roztekla?

Za 5 minut hotovo

Základem je mít vajíčka dobře rozšlehaná. Několik si jich rozklepněte do misky, trochu je osolte a opepřete a pořádně rozkvedlejte. Potom jich nalijte na pánev vyšší vrstvu a čínskými hůlkami je ještě chvíli míchejte.

Pak omeletu přehnete napůl, aby se její strany spojily, a opatrně ji obraťte, aby se zatáhla i z druhé strany. Příkladem je videonávod uživatele Expert791. Omeleta bude velmi křehká, manipulujte s ní proto pomalu, až ji budete na rýži pokládat.

Nakonec ji jen zakápněte kečupem a přímo na talíři opatrně rozřízněte. Chuť rýže ve spojení s vajíčky a kečupem vás nejspíš mile překvapí a příště, až se řekne omeleta, nebudete mít na mysli žádnou jinou než tu japonskou.

Zdroj: YouTube, Hazmat Foods, Lenzden, TikTok

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz