Olivový olej je známý pro svou bohatou chuť, všestrannost a zdravotní přínosy. Je vynikající přísadou do celé řady jídel. Nejkvalitnější extra panenský olivový olej by neměl chybět v žádné kuchyni. Nejen, že má všestranné použití, ale je také nabitý antioxidanty a látkami prospěšnými pro lidský organismus.
Byl rozsáhle studován pro mnoho zdravotních přínosů, přičemž některé výzkumy naznačují, že by mohl chránit před srdečními chorobami, bojovat proti rakovině a zmírňovat záněty.
Existuje několik druhů olivového oleje, které se liší svým nutričním obsahem a zpracováním.
Mezi tři hlavní třídy olivového oleje patří:
- rafinovaný olivový olej
- panenský olivový olej
- extra panenský olivový olej
Extra panenský olivový olej je získávaný nejšetrnější způsobem a je často považován za nejzdravější druh olivového oleje. Je extrahován přírodními metodami a standardizován pro čistotu a určité senzorické vlastnosti, jako je chuť a vůně.
Olivový olej jako velice ceněný antioxidant
Extra panenský olivový olej je bohatým zdrojem antioxidantů, což jsou sloučeniny, které pomáhají bojovat proti zánětům a chronickým onemocněním. Mezi hlavní antioxidanty patří protizánětlivý oleocanthal a také oleuropein, který chrání LDL (špatný) cholesterol před oxidací.
Ochránce před srdečními chorobami
Jak uvádí National Library of Medicine, obsah mononenasycených mastných kyselin prospívá zdraví srdce, a dokonce může chránit před srdečními chorobami.
Obsah potřebných vitamínů
Olivový olej obsahuje dobré množství vitamínů E a K. Vitamín E je ceněný antioxidant a vitamín K hraje klíčovou roli ve zdraví kostí, srážení krve, zdraví srdce.
Obsahuje i protizánětlivé látky
Předpokládá se, že chronický zánět je příčinou mnoha nemocí, včetně nemocí srdce, rakoviny, metabolických onemocnění, cukrovky 2. typu a artritidy.
Několik studií prokázalo, že pravidelná konzumace olivového snižuje riziko výskytu chronických zánětů.
Mnoho pozorovacích studií dokládá, že úmrtnost na tyto nemoci je v určitých oblastech nízká a je to hlavně ve středomořských zemích, kde je olivový olej zásadní součástí stravy.
Seznam mechanismů, které chrání před srdečními chorobami
- Snižuje zánět. Olivový olej může snížit zánět, klíčový faktor srdečních onemocnění.
- Snižuje oxidaci LDL (špatného) cholesterolu. Olivový olej může zabránit částicím LDL před oxidačním poškozením, což je důležitý faktor při rozvoji srdečních onemocnění.
- Zlepšuje zdraví krevních cév. Olivový olej může zlepšit funkci endotelu, což je výstelka krevních cév.
- Pomáhá řídit srážení krve. Některé studie naznačují, že olivový olej může pomoci zabránit nežádoucímu srážení krve, které by mohlo přispět k infarktu a mrtvici.
- Snižuje krevní tlak. Výzkum naznačuje, že zvýšený příjem olivového oleje by mohl být spojen se snížením krevního tlaku, což může pomoci při prevenci srdečních onemocnění.
Další zdravotní přínosy extra panenského olivového oleje
Studie ukázaly, že lidé žijící ve středomořských zemích mají poměrně nízké riziko rakoviny. To může být částečně způsobeno konzumací protizánětlivých složek, včetně olivového oleje. Díky vysokému obsahu antioxidantů působí na volné radikály, což jsou škodlivé molekuly zodpovědné za oxidační poškození.
Podle zveřejněného přehledu National Library of Medicine z roku 2011 může být pravidelná konzumace olivového oleje spojena také s nižším rizikem vzniku rakoviny prsu nebo rakoviny trávicího systému.
Zdroj: csid.ro, healthline.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Autor: Lída Kropáčková