V létě si chřest dopřávám ráda na celou řadu způsobů. Jde o zdravou potravinu, která se hodí do nespočtu pokrmů. Vyzkoušejte si podle následujícího receptu připravit například vynikající lehký salát, do kterého kromě jiného využijete také domácí okurky.
Chřest je potravina bohatá na pro tělo prospěšné látky. Obsahuje vitamíny A, C, E, K a B. Jde také o zdroj minerálů, jako jsou železo, vápník, hořčík a zinek, píše Healthline.
Díky vysokému obsahu vlákniny chřest podporuje trávení, je navíc nízkokalorický, hodí se tak i při nejrůznějších dietách, doplňuje Health. Letní salát s okurkou a bylinkami je ideálním pokrmem, ve kterém si chřest můžete vychutnat.
Co budete potřebovat
Na přípravu salátu budete potřebovat 2 velké okurky, 250 gramů chřestu, menší červenou cibuli, hrst čerstvých bylinek (já používám mátu, bazalku a pažitku), 2 lžíce olivového oleje, lžíci citronové šťávy, sůl a pepř podle chuti.
Volitelně můžete doplnit salát také o nadrcený slaný sýr, například fetu. Někdy přidávám i na poloviny pokrájená cherry rajčata. Zda si salát doplníte něčím dalším, je jen na vás.
Jak na přípravu
Chřest omyjte a odlomte dřevnaté konce. Nakrájejte ho na 3 až 4 centimetry dlouhé kousky. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Vařte chřest 2 až 3 minuty, dokud nezměkne. Měl by ale zůstat křupavý.
Ihned ho zchlaďte v ledové vodě, aby si zachoval barvu a texturu. Okurky omyjte a nakrájejte je na tenké plátky. Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte na půlměsíčky. Bylinky opláchněte a nahrubo nasekejte.
V malé misce smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř na zálivku. Ve velké míse smíchejte okurky, chřest, cibuli a bylinky. Přelijte vše zálivkou a jemně promíchejte, aby se všechny ingredience obalily.
Pokud používáte fetu, rozdrobte ji na salát. Nechte pak pokrm odpočívat v lednici asi 15 minut, aby se chutě spojily. Před podáváním ještě jednou lehce promíchejte a případně dochuťte solí a pepřem.
Zdroj: Autorský recept, Eating Well, Health, Healthline
Autor: Šárka Cvrkalová