Někteří z nás jsou zvyklí při vaření dávat všeho tak nějak přiměřeně. Někdy se to ale nedá, zvlášť pokud vaříte podle receptu, je nutné dodržovat jistý poměr surovin, aby byl výsledek takový, jaký má být. Jenomže někdy člověk nemá po ruce váhu…
Pokud ji v kuchyni běžně nepoužíváte a jednou za čas si chcete uvařit něco podle knihy receptů, možná prosíte sousedy o pomoc. Jindy se vám váha rozbije a vy na poslední chvíli musíte měnit plány na pohoštění hostů.
V mnoha kuchařkách už se dokonce používají místo klasických gramů například hrnky nebo lžíce. Jak si s takovými poměry poradit a jak převést gramy na hrnečky a lžičky? Poradíme, jak odměřovat v kuchyni potraviny bez váhy.
Odměřování kávovou lžičkou
Vždy záleží na tom, jakou surovinu do receptu přidáváte, ale obecně platí, že kávová lžička má něco mezi 3 až 10 gramy. U prášku do pečiva a hladké a hrubé mouky znamená jedna lžička zhruba 4 gramy.
Soli se do ní vejde 8 gramů, zatímco kakaa jen 3 gramy. U cukru je třeba si pamatovat, že mezi moučkovým a krupicovým je velký rozdíl. Do jedné lžičky se vejdou 3 gramy moučkového cukru, zatímco krupicového cukru se jich vejde 6.
Ani s tekutými potravinami to není nijak složité. Stačí mít na paměti, že jedna kávová lžička je 5 gramů oleje a 5 gramů mléka. Stejně tak i octa a rozpuštěného másla se do kávové lžičky vejde toto množství.
Pokud budete potřebovat odměřit 4 gramy vody, kávová lžička opět udělá svou práci. Co se týče velké polévkové lžíce, obvykle se do ní vejde 2,5× tolik suroviny, co do malé kávové lžičky.
Odměřování hrnkem
Pokud je někde v knize napsáno, že je někam třeba přidat hrnek mouky, myslí se tím klasický hrneček o objemu 250 ml. Stejně tak se potom takový hrnek dá převádět na gramy. A to poměrně snadno.
Do takového hrknu se vejde 135 gramů hladké mouky a 170 gramů mouky hrubé. U cukru je tomu tak, že ho jeden hrnek obsahuje 220 gramů, pokud jde o krystal, a pouze 200 gramů, když jde o krupici.
Jeden hrnek je 145 gramů vody, 230 gramů oleje, 250 gramů mléka a 350 gramů medu. Podobně se dají odměřit i další suroviny, jednoduše to lze vypozorovat a zapsat si do kuchařky pro případ, že by se vám váha rozbila.
Bezproblémové vaření
Hlavní kouzlo měření pomocí hrnků a lžic je v tom, že se nikdy nemusíte obávat toho, že cokoli pokazíte. Pokud si převody zapíšete a budete se jimi řídit, to, že zrovna doma nemáte váhu, vás nezastaví.
Hrneček a lžíci má doma v kuchyni každý, jinak by to ani nešlo. A s jejich pomocí se vám podaří udělat palačinky, jakoukoli buchtu, těsto na pizzu, zkrátka cokoli, na co si vzpomenete.
Takže teď už zbývá jen sednout si k zápisníku a přepsat si důležité informace, které vám v případě nouze mohou zachránit pohoštění pro hosty. Málokterého hladového návštěvníka by totiž asi zajímalo, že nemáte doma vůbec nic, protože se vám rozbila váha.
Zdroj: toprecepty.cz, vareni.cz, itesco.cz
Autor: Shani Maiová