Quinou si mohou dopřát vegetariáni, celiaci a samozřejmě všichni, kdo chtějí jíst zdravě. Je totiž nabytá prospěšnými látkami a snadno ji zařadíte do velkého množství receptů.
Quinoa má bohatou historii sahající až k původním obyvatelům jihoamerických And, inkové ji dokonce považovali za posvátnou. V posledních desetiletích se celosvětová produkce a spotřeba quinoy prudce zvýšila díky její odolnosti a nutričnímu profilu.
Výživová hodnota quinoy
Studie z roku 2022 v časopise Nutrients upozorňuje na hojnost omega-3 mastných kyselin, aminokyselin a bílkovin v quinoi. Quiona obsahuje také mangan, kyselinu listovou, zinek, železo, fosfor, hořčík a vitamín B1 a vydatnou dávku vlákniny, čímž napomáhá trávení.
Quinoa je také cenným zdrojem bílkovin, a proto si získala oblibu i mezi vegetariány a vegany. Ocení ji také celiaci, protože jde o přirozeně bezlepkovou potravinu.
Může mít protirakovinné účinky
Výsledky studie z roku 2021 naznačují, že bioaktivní látky v quinoe, jako jsou fenolické sloučeniny, polysacharidy a saponiny, mohou mít protizánětlivé a antioxidační účinky. Studie naznačuje také jejich potenciál chránit buňky a předcházet některým typům rakoviny, například rakovině jater a děložního čípku. K potvrzení těchto zjištění je však zapotřebí další výzkum na lidech.
Pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi
V malé studii z roku 2022 publikované v časopise Nutrients účastníci starší 65 let s hladinou glukózy v krvi mezi 100 a 125 mg/dl konzumovali quinou po dobu čtyř týdnů. Výsledky ukázaly významné snížení hladiny glukózy v krvi a mírné snížení hmotnosti. Výzkumníci naznačují, že nahrazení jiných komplexních sacharidů quinoou může sloužit jako preventivní opatření proti diabetu 2. typu.
Quinoa s mandlemi a sýrem feta
Tento recept vychází z webu Recipes.net. Potřebovat na něj budete 1 hrnek quinoy, 2 hrnky zeleninového vývaru, 1 lžičku olivového oleje, 1 cibuli nakrájenou na kostičky, 2 mleté stroužky česneku, 1 lžičku mletého kmínu, 1 lžičku mletého koriandru, 1/2 lžičky papriky, 1/4 lžičky kajenského pepře (nepovinné), 1/2 hrnku nakrájených mandlí, 1/2 hrnku rozdrobeného sýra feta, sůl a pepř podle chuti a na ozdobu čerstvý koriandr.
Quinou propláchněte pod studenou vodou, abyste ji zbavili hořkosti. V hrnci přiveďte k varu zeleninový vývar. Přidejte quinou a snižte teplotu na minimum. Přikryjte a vařte 15 až 20 minut, nebo dokud quinoa nezměkne.
Zatímco se quinoa vaří, rozehřejte na velké pánvi na středním plameni olivový olej. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a česnek a vařte, dokud nezměknou. Přidejte na pánev kmín, koriandr, papriku a kajenský pepř a vařte další minutu.
Jakmile je quinoa uvařená, promíchejte ji vidličkou a přidejte na pánev s kořeněnou cibulovou směsí. Na samostatné suché pánvi opékejte na středním ohni plátky mandlí, dokud nezískají zlatavou barvu a nevoní. Odstavte je z ohně a dejte stranou.
Kořeněnou quinou podávejte v miskách posypanou opečenými mandlemi, rozdrobeným sýrem feta a čerstvým koriandrem. Podle chuti osolte a opepřete.
Zdroj: Eating Well, Healthline, Jimeto, Recipes.net, Safiullah Pathan, Nutritional Composition and Bioactive Components in Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) Greens: A Review, 2022, Chong Yi Ng, The functional ingredients of quinoa (Chenopodium quinoa) and physiological effects of consuming quinoa: A review, 2021, Diana A. Díaz-Rizzolo, Glycaemia Fluctuations Improvement in Old-Age Prediabetic Subjects Consuming a Quinoa-Based Diet: A Pilot Study, 2022
Autor: Dominika Jandorová