Příroda překypuje bohatstvím plodů, které mají na lidský organismus příznivý vliv. Jedním z těchto plodů je i jalovec, který se často používá v kulinářství, např. do marinád nebo omáček. My se však dnes podíváme na jeho léčebné a konzervační účinky.
O jalovci
Jalovec obecný (Juniperus communis) je stálezelený keř, který roste v mnoha částech světa včetně Severní Ameriky, Evropy a Asie. Jalovec vytváří semenné šišky, které jsou známy jako jalovcové bobule. Ačkoli se zbarvení bobulí liší, většina z nich je tmavě modrá. Jejich vůně je často popisována jako dřevitá nebo kořeněná.
Tyto malé bobule se již od starověku používají ke kulinářským a léčebným účelům a současný výzkum naznačuje, že mohou mít různé zdravotní účinky.
Je to silný antioxidant
„Jalovec je bohatý na antioxidanty, které bojují proti zánětům a mohou zabránit vzniku závažných onemocnění,“ říká Natalie Rizzo pro web Well and Good. Může mít také určitý potenciál proti stárnutí, studie z roku 2018 totiž zjistila, že jalovcové silice podporují delší život u červů, ale je třeba provést další výzkum, který by zkoumal účinky na lidech.
Má protizánětlivé účinky
„Esenciální oleje obsahující jalovec mohou mít protizánětlivé účinky,“ říká doktorka Suzanne Dixon pro Well and Good.
„Všechny tyto produkty jsou považovány za bezpečné pro lokální použití většinou lidí, i když by se neměly aplikovat na porušenou pokožku. Ale pokud se u člověka po aplikaci jalovce objeví svědění, vyrážka, bolest nebo jiné kožní reakce, měl by je smýt a vyhnout se dalšímu používání,“ říká.
Použití ve veterinární medicíně
Podle studie zveřejněné v časopise Heliyon přídavek esenciálního oleje z jalovce zpomalil poškození lipidů (tuků), což nejen zlepšilo kvalitu masných výrobků, ale také prodloužilo jejich trvanlivost. Jalovec má tedy potenciál nahradit syntetické antioxidanty pro konzervaci a zlepšení trvanlivosti masných výrobků.
Výroba jalovcové masti
Zdravotních benefitů jalovce můžete využít i v domácí masti, která vám uleví od bolesti kloubů a svalů. Na její výrobu podle České televize budete potřebovat 50 gramů jalovčinek (jalovcové bobule), 100 gramů nesoleného vepřového sádla, 10 gramů včelího vosku a esenciální olej, např. levandulový nebo mátový.
Sádlo za mírné teploty rozehřejte v kastrůlku, ale dávejte pozor, aby se neškvařilo. V hmoždíři rozmačkejte jalovčinky a přidejte je k sádlu. Směs promíchejte a po chvíli ohřívání odstavte z plotny. Nechte směs 24 hodin tuhnout a poté ji pomalu rozehřejte a přeceďte přes jemné plátno.
Do scezené tekutiny nalámejte včelí vosk a za pozvolného ohřívání ho nechte rozpustit. Nakonec přidejte pár kapek zvoleného esenciálního oleje. Nádoby, ve kterých mast budete skladovat, a jejich víčka vydezinfikujte lihem a naplňte. Mast můžete používat po jejím ztuhnutí.
Zdroj: České televize, Well and Good, P.S. Chauhanac, Antioxidant and anti-aging potential of Juniper berry (Juniperus communis L.) essential oil in Caenorhabditis elegans model systém, 2018, Harpreet Kour, Potential of Juniperus communis L as a nutraceutical in human and veterinary medicine, 2019
Autor: Dominika Jandorová