Romská kuchyně je fascinujícím spojením jednoduchosti a výrazných chutí. Romové si často museli vystačit s minimem ingrediencí, a přesto z nich dokázali vytvořit velmi chutné pokrmy. Nechte se také inspirovat.
Romové, původně pocházející z Indie, se postupně rozšířili po celém světě a přinášeli s sebou nejen svoji kulturu, ale také kulinářské zvyky. Nataša Tonková, specialistka na romskou mládež, o romské kuchyni pro Český rozhlas řekla: „Romská kuchyně je historicky podobná té indické s tím rozdílem, že byla kvůli nemajetnosti Romů velice skromná.“
Při vaření romských pokrmů by se měla dodržovat určitá pravidla a zvyky. Hospodyně by měly být při vaření v dobré náladě, aby se tato pozitivní energie promítla do jídla a následně do těch, co si na něm budou pochutnávat. Romská hospodyně by také měla mít na hlavě šátek, aby jí vlasy nepadaly do jídla.
Tradiční romské pokrmy
Goja je asi nejznámější romský pokrm z plněných vepřových střev bramborákovým těstem. Tato kombinace vytváří neobyčejně chutné jídlo, které zaujme nejen svou chutí, ale i svým tradičním způsobem přípravy.
Marikľa jsou placky podobné lokším nebo indickým čapátím. Jejich příprava je náročnější, ale výsledek stojí za to. Placky se připravují nasladko i naslano.
Polévka fasuľa obsahuje bílé a červené fazole, kořenovou zeleninu, brambory, sušené švestky a párek pro sytější chuť. K polévce se často podávají placky.
Pišot je jednoduchý pokrm z brambor, který se plní směsí brambor, sýra a dalších ingrediencí. Může být doplněn o cibulku a slaninu pro bohatší chuť.
Recept na pišot
Recept na pišot vychází z webu Pro ženy. Na těsto budete potřebovat 1 kilogram polohrubé mouky, 4 brambory, 1 vejce a 1 špetku soli. Náplně vytvoříte z 5 brambor, 6 čtverečků taveného sýra, 1 smetany a 1 másla.
Brambory uvařené ve slupce nechte vystydnout. Vychladlé brambory nastrouhejte nahrubo a dejte společně s moukou, 1 vejcem a solí do mísy. Ze surovin vypracujte těsto, v případě potřeby přilijte trochu vody. Pracovní plochu posypte moukou a těsto vyválejte. Následně z něj vykrojte čtverečky.
Nyní přichází na řadu náplň. Oloupejte, nakrájejte a uvařte 5 brambor. Horké brambory rozmačkejte s 3 čtverečky taveného sýra. Počkejte, až kaše vychladne a poté naneste náplň na čtverečky těsta. Taštičky uzavřete přehnutím protějších rohů a dejte je na 8 minut vařit do vroucí, osolené vody.
Zatímco se taštičky vaří, promíchejte zbývající sýr se smetanou. Hotové taštičky přelijte smetanovo-sýrovou směsí a rozpuštěným máslem.
Zdroj: Český rozhlas, Pro ženy, Maková panenka
Autor: Dominika Jandorová