Black rice
Obiloviny

Černá rýže obsahuje více účinných látek než její „konkurentky“

Černá rýže je potravinou, která se v posledních letech začíná prosazovat na úkor své rozšířenější bílé „konkurentky“. Je totiž zdravější. Původ černé rýže Rýže patří mezi nejstarší kulturní plodiny na světě, když byla člověkem pěstována už […]

2-24292660
Obiloviny

Bulgur: zdravá příloha, která se stále častěji používá na místo rýže

Bulgur je potravinou, která se stává v české kuchyni stále využívanější. Jedná se totiž o zdravou přílohu, jíž lze využít např. na místo rýže. Původ bulguru Pšenice patří mezi nejstarší kulturní rostliny vůbec. Člověk ji tedy […]

Hnědá rýže je nutričně výrazně hodnotnější než bílá
Obiloviny

Hnědá rýže je nutričně výrazně hodnotnější než bílá

Rýže patří k nejrozšířenějším potravinám na světě. Většina lidí v ČR ovšem používá bílou variantu, která je nutričně daleko méně hodnotná než hnědá rýže. Původ rýže Rýže je rostlina z čeledi lipnicovitých, kam patří rovněž pšenice, ječmen, žito, […]

Teff - velmi zdravá obilovina, obsahuje 2× více železa než celozrnná pšenice
Obiloviny

Teff – velmi zdravá obilovina, obsahuje 2× více železa než celozrnná pšenice

Teff je tradiční název pro semena miličky habešské. Ačkoli se v České republice prozatím nejedná o příliš známou obilovinu, ve světě už je někdy označována za potravinu 21. století. Původ miličky habešské Rod milička (Eragrostis) existuje […]

Amarant: bezlepková potravina, která se hodí na celou řadu receptů
Obiloviny

Amarant: bezlepková potravina, která se hodí na celou řadu receptů

Amarant patří mezi pseudoobiloviny, neobsahuje tedy lepek. Naopak se v něm vyskytuje mnoho účinných látek, přičemž disponuje oříškovou chutí a snadnou stravitelností. Původ amarantu Amarant jsou malá semena rostliny, která se nazývá laskavec (Amaranthus sp.) a […]

Pohanka je obilovina, která získává na oblibě
Obiloviny

Pohanka: velmi zdravá potravina vhodná při bezlepkové dietě

Pohanka se na našem území používá již mnoho staletí. Velký „boom“ ovšem zažívá především v poslední době, protože výtečně zapadá do trendu zdravého stravování. Původ a výskyt pohanky Pohanka (Fagopyrum) pochází z Číny, odkud se rozšířila do […]

Quinoa je zdravá luštěnina
Obiloviny

Quinoa: zdravá obilovina vhodná do polévek, salátů, smoothies nebo jako příloha

Quinoa jsou semena merlíku chilského. Ačkoli bývají někdy řazena mezi obiloviny, ve skutečnosti se jedná o pseudoobilovinu, která je zdravá a široké využití má rovněž v kuchyni. Původ merlíku chilského Quinoa jsou semena rostliny zvané merlík […]

Divoká indiánská rýže
Obiloviny

Divoká rýže ve skutečnosti není rýže. Jedná se ale o velmi zdravou potravinu

Současná doba přeje experimentování, což platí i pro oblast stravování. Stále více se tak začínají prosazovat potraviny, které ještě v nedávné době skoro nikdo neznal. Patří mezi ně i divoká rýže. Historie divoké rýže Divoká […]

bílá a zdravá rýže basmati
Obiloviny

Rýže basmati: „královna vůní“, kterou musíte ochutnat

Rýže provází člověk odedávna a v současné době existuje tisíce a tisíce kulturních forem. Jednou z těch, jež patří mezi nejčastěji doporučované, je dlouhozrnný druh zvaný basmati. Původ basmati a rozšíření do světa Rýže je […]