Nudle soba: Zdravá alternativa těstovin, která chutná skvěle se zeleninou

Zdroj: Shutterstock

Nudle soba jsou japonskou alternativou ke klasickým těstovinám. Většinou jsou vyrobeny z pohankové mouky, která je jak bezlepková, tak plná zdravých bílkovin, vitamínů a minerálů. Podávají se obvykle se zeleninou a sójovou omáčkou.

Soba nudle jsou nabité řadou živin, které jsou důležité pro vaše zdraví, uvádí Healthline. Obsahují velké množství proteinů, aminokyselin, vitamínů řady B, hořčík, fosfor a železo.

Díky tomu pomáhají zlepšovat funkci našeho imunitního systému, pomáhají budovat pevné kosti, klouby i svaly, posilují krevní cévy a jsou prevencí pro mnoho zákeřných nemocí, ke kterým se řadí i rakovina nebo cukrovka, píše Medicine Net.

Zdravý a chutný pokrm

Konzumace soba nudlí se vyplatí. Pokud si je alespoň jednou za čas dopřejete, vaše tělo vám rozhodně poděkuje. Jak se ale nejčastěji jídlo konzumuje?

Následující recept je důkazem toho, že i zdravá jídla mohou chutnat skvěle. Soba nudle totiž při tomto zpracování připomínají obyčejné asijské těstoviny se zeleninou, tedy jedno z nejčastějších jídel, které si i u nás můžete v čínských restauracích objednat.

Nudle soba se zeleninou

Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat 300 gramů soba nudlí, čtvrt šálku medu, čtvrt šálku sójové omáčky, čerstvý zázvor, 2 stroužky česneku, rostlinný olej, 2 mrkve, svazek jarní cibulky a sezamová semínka.

Nudle uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu. Mezitím smíchejte med, sójovou omáčku, nastrouhaný zázvor, sezamová semínka a nasekaný česnek. Jarní cibulku pokrájejte na kolečka, mrkev na proužky.

Všechny suroviny pak jednoduše dejte do jedné mísy a důkladně promíchejte. Těstoviny servírujte ještě teplé, dochutit je můžete sójovou omáčkou či omáčkou z buráků.

Zdroj: Bon Appétit, Medicine Net, Healthline, Food Network

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz