Norská nebo také skandinávská vaječná káva je nápoj, který je mezi milovníky kofeinu v zahraničí velmi oblíbený. Při přípravě této kávy se rozemletá zrna smíchají se syrovým vejcem. Směs se pak přidá do vody a vaří se, dokud nezmizí pěna.
Možná se to někomu z vás může zdát podivné a řeknete si, že byste něco takového nikdy neochutnali. Pokud si ale budete v Norsku nebo jiné skandinávské zemi někdy dávat kávu, možná ani nepoznáte, že vám právě tuhle naservírovali.
Pro laika minimální rozdíl
Rozhodně to není tak, že by káva chutnala po vejcích. Způsob přípravy pouze způsobí to, že je nápoj velmi jemný. Laik podle serveru Cheap Recipe jen sotva pozná rozdíl.
Milovníci kávy si ale na té vaječné skutečně pochutnají a dovedou její kvality ocenit. Její výroba není nijak složitá a nejedná se ani o výrazně dražší nápoj, než je běžná káva.
Jak na přípravu vaječné kávy
Na přípravu norské vaječné kávy budete potřebovat jen klasickou mletou kávu, vajíčko a vodu. Samozřejmě pak podle chuti také cukr nebo mléko, tradičně se ale káva pije černá a zcela neochucená.
Vajíčko si rozklepněte do malé misky. Smíchejte ho s mletou kávou metličkou, vznikne vám táhlá hmota. Tu dejte do hrnce, zalijte vodou a směs vařte, dokud nezmizí pěna na povrchu tekutiny.
Káva se následně rozlévá do menších šálků, ze kterých si ji můžete vychutnat například s nějakým lehkým sladkým dezertem. Labužníci ji obvykle pijí bez mléka i bez cukru.
Zdroj: Cheap Recipe, The Coffee Chronicler, Sprudge
Autor: Šárka Cvrkalová