Nízkohistaminová dieta: Zaměřte se na čerstvé ovoce a zeleninu, ale pozor na přezrálé kousky

Zdroj: Shutterstock

Histamin je důležitá biologická látka v lidském těle, která působí jako neurotransmiter a je součástí imunitního systému. Někteří lidé nicméně mají sníženou schopnost histamin odbourávat, nebo na něj dokonce mohou mít alergii. Proto je pro ně vhodné dodržovat nízkohistaminovou dietu.

Histamin je za běžných podmínek látka velmi podstatná a potřebná. Rozšiřuje cévy, stimuluje produkci žaludečních šťáv a podporuje náš imunitní systém. Jenomže v mnoha případech je také nebezpečný.

Nízkohistaminová dieta

V mnoha případech se může stát, že mají lidé na histamin alergii nebo že jejich tělo nedokáže snášet jeho větší množství. V takové chvíli je vhodné zvolit změnu životního stylu a začít dodržovat nízkohistaminovou dietu.

Co se týče potravin, které by měl při této dietě člověk dodržovat, je to trochu složité. Ani odborníci se totiž ve všech případech neshodují, píše Cleveland Clinic. Přesto nicméně existuje obecný seznam potravin, které jsou na histamin bohaté, a měli byste je tak vynechat.

Co jíst a nejíst?

Velké množství histaminu obvykle obsahují potraviny konzervované, kompotované, zavařované, nakládané, kvašené a fermentované, píše Healthline. Často jde také o mražená a průmyslově zpracovaná jídla.

Vyhýbat byste se ale měli také přezrálému a nahnědlému ovoci či zelenině. Naopak čerstvé potraviny tohoto druhu jsou při dietě vhodné. Ujistěte se ale ideálně, že jsou bio, nebo že jste si je vypěstovali na vlastní zahrádce.

Co se týče nápojů, pít byste měli především vodu neperlivou, neslazené nápoje a bylinkové čaje. Dopřát si můžete i ovocná smoothie, opět ale pouze čerstvá, nikdy je nepijte po delší době, protože v kvašeném ovoci je histaminu právě velké množství.

Zdroj: WebMD, Healthline, Very Well Health, Cleveland Clinic, BBC Good Food

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz