Nevíte, co s houbami? Přidejte chilli papričky a připravte si maďarskou polévku

Zdroj: Pixabay

Moje rodina na podzim chodí na houby pravidelně snad každý týden. Zdravá procházka po lese nám všem udělá dobře a ještě si domů přineseme vždy minimálně jeden košík plný hub. Děje se vám to také? A přemýšlíte, co se všemi nasbíraným houbami dělat? Připravte si maďarskou houbovou polévku.

Houby jsou potravina, kterou se rozhodně vyplatí mít doma. Jde o vynikající zdroj bílkovin, vlákniny a vitamínů B a D, jsou nízkokalorické a podporují imunitní systém. Vždy se jich tak snažíme co nejvíce nasušit, abychom je mohli využívat i v období, kdy se čerstvé nedají sehnat.

Nejchutnější jsou ale samozřejmě houby právě čerstvé. Pokud máte doma sesbírané hříbky, žampiony nebo lišky, připravte si z nich podle následujícího receptu vynikající ostrou polévku. Recept na ni dostala moje babička od své maďarské známé.

Žádný bacil nebude mít šanci

Na přípravu polévky budete potřebovat 500 gramů čerstvých hub, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 2 lžíce sladké papriky, lžičku pálivé papriky, 2 lžíce rajčatového protlaku, nasekané chilli papričky podle chuti, litr zeleninového vývaru, 200 mililitrů smetany na vaření, 2 lžíce hladké mouky, olej na smažení, sůl a pepř podle chuti.

Maďaři používají při přípravě polévky větší množství chilli papriček, jsou na ostré pokrmy zvyklí. Je na vás, jak moc se odvážete v tomto ohledu vy, pamatujte ale, že jde o zdravou potravinu, která zvyšuje imunitu, což je na podzim velmi důležité, píše UCLA Health.

Jak na přípravu polévky

Očistěte a nakrájejte houby na plátky. V hrnci rozehřejte olej a osmažte na něm nakrájenou cibuli do zlatova. Přidejte nakrájený česnek a krátce ho orestujte.

Vsypte do pánve sladkou a pálivou papriku, krátce ji opražte, přidejte nakrájené houby a smažte vše, dokud houby nepustí vodu a nezměknou. Vmíchejte rajčatový protlak a zalijte směs zeleninovým vývarem.

Pokrm přiveďte k varu a vařte ho na mírném ohni asi 20 minut. V misce mezitím smíchejte smetanu s moukou a za stálého míchání ji vlijte do polévky. Vařte vše ještě 5 minut, dokud polévka nezhoustne.

Nakonec jídlo dochuťte solí a pepřem podle potřeby. Polévka se podává horká, obvykle se lžičkou bílého jogurtu a posypaná nasekanou čerstvou petrželkou. Pokud chcete, aby nahradila hlavní chod, přidejte k ní opečený toustový chléb.

Zdroj: Autorský recept, UCLA Health, WebMD

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz