Netradiční spojení české a italské kuchyně: Ravioly s pivní omáčkou

Zdroj: Pixabay

Máte rádi italská jídla, pochutnáte si ale také s láskou na českých receptech? A co takhle vyzkoušet kombinaci? K Čechům rozhodně patří pivo. Pivní omáčka se ale dá připravit třeba i k typickým plněným italským těstovinám.

Ravioly jsou italské těstoviny plněné různými náplněmi. Jedná se o malé taštičky vyrobené z tenkého těsta, které mohou být plněné masem, sýrem, zeleninou nebo houbami. Jejich původ sahá až do 14. století, píše History Timelines.

Tradiční ravioly

První písemná zmínka o pokrmu pochází z osobních dopisů benátského obchodníka Francesca di Marca Datiniho. Původně byly ravioly luxusním pokrmem podávaným na šlechtických dvorech. Dnes jsou oblíbené po celém světě a vyrábí se průmyslově i ručně.

Mezi tradiční náplně těchto těstovin patří ricotta se špenátem, mleté maso, dýně, houby, ale také různé druhy sýrů. Ravioly můžete podávat s různými omáčkami nebo jen s olivovým olejem a parmezánem.

Ravioly s pivní omáčkou

Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat těsto, které vytvoříte z 300 gramů hladké mouky, 3 vajec, lžíce olivového oleje, špetky soli a vody podle potřeby.

Na náplň si připravte 400 gramů mletého hovězího masa, cibuli, 2 stroužky česneku, vejce, sůl, pepř a čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián).

Na omáčku budete potřebovat 330 mililitrů tmavého piva, 200 mililitrů smetany ke šlehání, 2 šalotky, 2 stroužky česneku, 50 gramů másla sůl, pepř a lžíci hladké mouky.

Mouku prosejte na vál, vytvořte důlek, do toho vložte vejce, olej a sůl. Začněte postupně zapracovávat mouku do vajec a vypracujte hladké těsto. To zabalte do potravinové fólie a nechte 30 minut odpočinout.

Cibuli a česnek nakrájejte najemno a orestujte. Přidejte mleté maso a opékejte asi 10 minut. Dochuťte vše solí, pepřem a bylinkami. Nechte směs vychladnout a vmíchejte vejce.

Rozválejte připravené těsto na tenký plát, ze kterého vykrajujte kolečka nebo čtverce. Na polovinu tvarů dejte lžičku náplně, okraje potřete vodou a přiklopte vše druhým plátem těsta. Důkladně přitlačte okraje a vykrojte finální tvar těstovin. Ravioly vařte v osolené vodě asi 3 minuty.

Mezitím na másle orestujte najemno nakrájenou šalotku, přidejte česnek a zasypte vše moukou. Směs zalijte pivem a za stálého míchání přiveďte k varu. Přidejte smetanu a vařte omáčku do zhoustnutí. Následně ji dochuťte solí a pepřem a nalijte na připravené ravioly.

Zdroj: Etimon, The Culture Trip, Hardcore Italians, History Timelines

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz