Nestíháte přípravu jídla dopředu? Zkuste vaření s komponenty, ušetří vám to spoustu času

Zdroj: Shutterstock

Někteří lidé si život usnadňují tím, že připravují doma jídlo dopředu. Když vaří, udělají více porcí, aby třeba následující dva dny nemuseli nic vymýšlet. To má ale své nevýhody. A proto existuje vaření s komponenty, které je k dané situaci alternativou.

Když člověk jí třetí den po sobě to samé jídlo, tolik si na něm nepochutná. Navíc kuře už není tak křupavé, zelenina je mnohdy rozmočená, omáčky chutnají po dvou dnech v lednici jinak, než by měly.

Připravovat proto dopředu celá jídla může být někdy spíše kontraproduktivní. Protože nakonec si třetí den řeknete, že si raději uvaříte něco jiného a zbytky vyhodíte.

Vaření s komponenty

Vaření s komponenty je vlastně částečná příprava jídel, která vám usnadní běžné vaření. Jde o to mít doma do zásoby připravené suroviny, ze kterých se dá udělat více pokrmů, což vám následně při vaření ušetří čas.

Vaření s komponenty tedy znamená mít v lednici připravené suroviny, které se dají využít třeba do tří pokrmů, které budete v následujících dnech vařit. Tím pádem budete mít jídlo vždy čerstvé, zároveň ale jeho přípravou neztratíte tolik času.

Předem připravené suroviny

Mezi předem připravené suroviny, které můžete v lednici skladovat i několik dní, patří v základu například nakrájená zelenina. Když ji správně uskladníte, aby vám neosychala, můžete ji využít do salátů, polévek, ale i na ozdobu některých pokrmů.

Dále se pak vyplatí mít doma zásobu natvrdo vařených vajíček. Kromě toho si ale také můžete připravit třeba bylinkové pesto nebo různá dochucovadla a omáčky.

To vše pak následně využijete hned v několika receptech a pochutnáte si vždy na jiném jídle. Vaření s komponenty je způsob, jak si usnadnit vaření, zároveň se ale vždy najíst dobře a kvalitně.

Zdroj: Mashed, Veggies Don’t Bite, ABC7, Self

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz