I když pečení cukroví k vánočním svátkům neodmyslitelně patří, ne vždy se vše podaří podle plánu. Mnozí jednoduše nestíhají upéct všechno cukroví, které vyžaduje hodně času, proto se uchylují k rychlejším variantám. Jednou z nich je i dezert známý jako opilý František.
Dezert v podobě nadýchaného kakaového těsta s vrstvou vlašských ořechů s rumem a navrch čokoládová poleva. Přesně to je opilý František, též známý i pod názvem Izidor. Pokud nestíháte péct cukroví, tuhle dobrotu si určitě připravit stihnete.
Opilé cukroví pro dospělé
I když mnozí opilého Františka znají spíše jako dezert, někteří se jej naučili připravovat na Vánoce. Tohle opilé cukroví pro dospělé si určitě zamilujete.
Pokud byste přece jen chtěli, aby tuhle laskominu mohly ochutnat i děti, můžete na radu webu iReceptář přidat lžíci rumu jen do polevy a ještě tohle množství zředit vodou, aby rum nebyl tak výrazný.
Co potřebujete na přípravu?
Podle webu Mama Chef si na přípravu opilého Františka připravte následující ingredience. Na těsto 145 g másla, 100 g cukru, 4 vejce, 85 g polohrubé mouky, 1 lžíci kakaa, půl balíčku prášku do pečiva a špetku soli.
Na ořechovou náplň potřebujete 400 g vlašských ořechů, 150 g moučkového cukru a cca 1 až 1,5 dcl rumu. Na polevu 200 g kvalitní čokolády a 200 g másla.
Máslo utřete společně s cukrem, aby vám vznikla nadýchaná pěna. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky zapracujte do máslové pěny, přidejte prosátou mouku, kakao a prášek do pečiva. Ve vedlejší misce vyšlehejte z bílků tuhý sníh, který opatrně přimíchejte ke zbytku surovin. Plech nebo pekáč vyložte pečicím papírem, zalijte těstem a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C, kde pečte cca 20 až 25 minut.
Příprava ořechové náplně a čokoládové polevy
Ořechy nejdříve nasucho opražte na pánvi. Rozemelte je najemno, smíchejte s cukrem a rumem. Náplň poté rovnoměrně rozetřete na upečené těsto.
Posledním krokem je čokoládová poleva. Tu jednoduše připravíte tak, že ve vodní lázni rozpustíte máslo s čokoládou, vzniklou polevou poté polijete ořechovou náplň. Vše vložíte ztuhnout do lednice.
Rum dodá cukroví ten správný říz
Použití rumu v cukroví se určitě obávat nemusíte. Web Jak Tak dodává, že díky rumu získá tahle dobrota ten správný říz a společně s ořechy vytvoří dokonalou kombinaci. Jaký rum zvolíte, je jen na vás a vašich preferencích.
Zdroj: ireceptar.cz, mamachef.cz, jaktak.cz, idnes.cz
Autor: Natálie Kabourková