Některé druhy cukroví je třeba péct už na začátku prosince. Perníčky, vanilkové rohlíčky a linecké cukroví potřebují nějaký čas na zkřehnutí. Pak jsou tu ale druhy, které zvládnete i den před Štědrým dnem. Pokud letos nestíháte, možná je tohle návod právě pro vás.
Mnoho lidí před Vánoci tvrdí, že péct nebude. Nakonec ale přesto zatouží po tom mít na stole alespoň pár jednoduchých druhů. Tyhle kousky připravíte během chvíle a ve většině případů můžete zapojit do práce i své ratolesti.
Sušenky
Sušenky všeho druhu můžete péct klidně i den před Vánoci. Na rozdíl od perníčků totiž nepotřebují zkřehnout, naopak je dobré, když jsou čerstvé a krásně křupavé. Existuje celá řada možností, my pro vás máme recept na sušenky čokoládové.
Budete potřebovat 150 gramů másla, 1/2 hrnku cukru, 1,5 hrnku polohrubé mouky, 1/2 lžičky jedlé sody, kakao, sůl, 2 lžíce mléka, 1 lžičku vanilkového extraktu, 1 hrst lískových oříšků, 1 lžíci meruňkového džemu a 1 lžíci pomerančového džemu.
Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny, přidejte vanilku a postupně přilévejte mléko. Poté vmíchejte oříšky, mouku, jedlou sodu a kakao. Z těsta tvarujte kuličky, které na plechu rozplácněte na kolečka. Pečou se 15 minut na 180 °C.
Nepečené kuličky všeho druhu
Velmi rychlá je příprava nepečeného cukroví. Je na vás, zda se rozhodnete dělat kuličky čokoládové, oříškové nebo kokosové. Vždy bude základem kondenzované mléko s cukrem, do kterého přidáte další suroviny.
Kuličky pak podle chuti obalíte v kokosu nebo v oříšcích. Dovnitř můžete přidat oříšek nebo rozinky, třeba i namočené v rumu. A nebo dejte rum rovnou do těsta a udělejte si na poslední chvíli rychlé cukroví pro dospělé.
Čokoládová tlačenka
Název vás možná na první dobrou trochu odrazuje, jde ale o vynikající nepečené cukroví, které máte hotové během chvíle. Připravte si na něj 250 gramů másla, 1 vejce, 300 gramů piškotů, 170 gramů cukru, 3 lžíce rumu, 2 lžíce kakaa, hrst ořechů a hrst kokosu.
Máslo rozpusťte v hrnci a přidejte ostatní přísady kromě kokosu. Sundejte směs z plamene, z tuhé hmoty vyválejte válec a potom ho obalte ve strouhaném kokosu. Dejte tlačenku zatuhnout do ledničky. Druhý den ji nakrájejte na tenká kolečka a máte hotovo.
Zdroj: Pro ženy, Apetit, Lidovky, iReceptář
Autor: Šárka Cvrkalová