Určitě i vám se někdy stalo, že jste museli nějakou potravinu vyhodit, protože byla prošlá. Bohužel vyhazování věcí je častým nešvarem. Nakupujeme toho mnohdy zbytečně moc, nestíháme všechno spotřebovat a následně klidně i polovina zásob končí v koši, protože už nejsou v dobré kondici.
Jsou potraviny, které se kazí rychleji nebo ty, které pomaleji a pak jsou i takové, které se nekazí vůbec. O jaké potraviny jde a čím si můžete s klidným svědomím naplnit spíže, protože o to nepřijdete?
Bílá rýže
Bílá rýže si zachová obsah živin a chuť po dobu 30 let, pokud je skladována v nádobách bez kyslíku při teplotách pod 4 °C.
Oproti tomu její hnědá kolegyně nevydrží ani zdaleka tak dlouho, hnědou rýži totiž lze skladovat maximálně půl roku a to díky přírodním olejům nacházejícím se ve vrstvě otrub.
Med
Med je díky své magické chemii a ruční práci včel nazýván jedinou potravinou, která skutečně vydrží věčně. Nektar z květů se mísí s enzymy uvnitř včel, které jej extrahují, čímž se mění složení nektaru a rozkládá se na jednoduché cukry, které se ukládají do plástů.
Enzymy z žaludků včel vytvářejí tekutinu, která je vysoce kyselá a má nízký obsah vlhkosti – skutečně nehostinnou půdu pro růst bakterií.
„Zpracování a zapečetění medu také přispívá k jeho neomezené trvanlivosti,“ doplňuje informace web mentalfloss.com.
Sůl
Vzhledem k tomu, že chlorid sodný je minerál, který se získává ze Země, neměla by být jeho stálost žádným překvapením. Po staletí se také používá jako nástroj ke konzervaci jiných potravin, protože odvádí vlhkost.
Pozor: přidání jódu do kuchyňské soli snižuje její trvanlivost, takže pokud je na vaší nádobě uvedeno jodizovaná sůl, počítejte s tím, že vydrží pouze zhruba 5 let.
Cukr
U cukru (a vlastně i u všech dalších surovin z našeho seznamu) hodně záleží na způsobu, kterým je skladován.
Práškový a krystalový cukr je nejlepší uchovávat ve vzduchotěsných nádobách, aby se vlhkost udržela na uzdě. Může se stát, že cukr ztvrdne, ale stále bude poživatelný.
Ocet
„Trvanlivost většiny octů je prakticky neomezená,“ udává onegoodthingbyjillee.com. Díky kyselé povaze je ocet samokonzervační, doma vám tak vydrží opravdu hodně dlouho.
Kukuřičný škrob
I kukuřičný škrob patří na seznam surovin, které se při správném způsobu skladování nikdy nezkazí. Doporučujeme kukuřičný škrob skladovat ve vzduchotěsné nádobě mimo světlo a teplo.
Zdroj: mentalfloss.com, onegoodthingbyjillee.com.
Autor: Karolína Nezbedová