Bez mléka se člověk v kuchyni prakticky neobejde. Jenže existují lidé, kteří s tím běžným mají problém. A to buď ze zdravotních důvodů, nebo jednoduše ze svého vlastního přesvědčení, jako například vegani.
Kromě klasického mléka existují naštěstí mléka rostlinná. A je jich celá řada. Znáte rozdíly mezi nimi? My vám je nyní představíme.
Ovesné mléko
Ovesné mléko má oproti klasickému nižší obsah tuku, ale i bílkovin. Naopak v něm najdete více uhlohydrátů než v klasických živočišných alternativách. Má také neutrální chuť a krémovou konzistenci, proto se velmi často využívá v kavárnách.
Mandlové mléko
Mandlové mléko má nízký obsah kalorií, tuků a bílkovin. Oproti tomu ovesnému má více neutrální chuť, hodí se tedy spíše na přípravu omáček či do různých dezertů. Dělají se z něj ale také smoothies. Obecně je považováno za prospěšné, pozor si na něj musí dávat pouze alergici.
Sójové mléko
Sójové mléko je, co se týče množství bílkovin, asi nejvíce podobné tomu kravskému. Bývá také méně průmyslově zpracované než ostatní alternativy, takže je považováno za jedno z nejzdravějších, píše Healhtline.
Kokosové mléko
Kokosové mléko se hodí do některých omáček, dezertů a do smoothie nápojů. Má sladkou chuť, není tak vhodné úplně ve všech receptech, upozorňuje Medical News Today. Zároveň také obsahuje velké množství nasycených tuků.
Hrachové mléko
O hrachovém mléku se tolik nemluví. Je to nicméně škoda, protože je plné bílkovin a je nízkokalorické. Obvykle navíc obsahuje přidaný olej, a bývá proto i bohaté na vitamíny B. Při jeho nákupu si dejte pouze pozor na to, zda neobsahuje přidané cukry.
Zdroj: NIH, Medical News Today, Healhtline, Very Well Health
Autor: Šárka Cvrkalová