Kypřicí prášek je základ každé kuchyně. Pokud chceme upéct nějakou sladkou dobrotu, ve většině receptů se setkáme právě s práškem do pečiva. Lidově se mu často přezdívá „prdopeč“ – zkratka, která vznikla právě díky pojmenování „PRášek DO PEČiva“.
I když ho máme doma ve spíži asi úplně všichni, může se stát, že dojde. Rozhodnete se upéct bábovku, muffiny nebo třeba nadýchané vafle a po kypřicím prášku nebude ani památky. Co dělat v takovou chvíli?
Prášek do pečiva lze nahradit
Přesně tak. Není třeba vzdát se vidiny sladkého moučníku jen proto, že vám zrovna tzv. prdopeč došel. Jako většinu surovin i kypřicí prášek lze nahradit.
Až se tedy příště dostanete do situace, kdy nebudete mít kypřicí prášek, můžete ho v dezertech a moučnících nahradit některou z níže zmíněných alternativ.
Podmáslí a jedlá soda
Podmáslí je velmi kyselé, takže funguje dobře na aktivaci jedlé sody – což z této dvojice dělá skvělou náhradu prášku do pečiva.
Pokud recept vyžaduje 1 lžičku prášku do pečiva, přidejte ¼ lžičky jedlé sody se suchými přísadami a ½ šálku podmáslí s mokrými přísadami. Budete ale muset pravděpodobně snížit množství ostatních tekutin v receptu.
Melasa a jedlá soda
Toto sladidlo vzniká jako vedlejší produkt při výrobě cukru a často se používá jako náhrada rafinovaného cukru.
Melasu lze použít i jako náhradu prášku do pečiva. „Je to proto, že melasa je dostatečně kyselá,“ zmiňuje healthline.com. Ve spojení s jedlou sodou vyvolá potřebnou acidobazickou reakci.
Ocet a jedlá soda
Ocet se vyrábí fermentací, během níž se alkohol přeměňuje bakteriemi na kyselinu octovou. Navzdory své silné a výrazné chuti je ocet běžnou složkou mnoha druhů pečiva.
Jeho kyselé pH je ideální pro použití jako náhrada prášku do pečiva v kombinaci s jedlou sodou. Doporučujeme použít bílý ocet, který má nejneutrálnější chuť a nezmění barvu vašeho konečného moučníku.
Jogurt a jedlá soda
„Jogurt je další kyselá složka, která po smíchání s jedlou sodou dokáže napodobit účinky prášku do pečiva,“ vysvětluje thepioneerwoman.com.
Co se množství týče, je to stejné jako o pár řádků výše: pokud recept vyžaduje 1 lžičku prášku do pečiva, přidejte ¼ lžičky jedlé sody se suchými přísadami a ½ šálku bílého jogurtu s mokrými přísadami, pak nezapomeňte snížit množství ostatních tekutin o ½ šálku.
Citronová šťáva a jedlá soda
Citronová šťáva má vysoký obsah kyseliny citronové, takže je skvělá pro aktivaci jedlé sody. Jen pozor, citronová šťáva má také silnou chuť. Použijte ji jako náhradu v receptech, které vyžadují pouze malé množství prášku do pečiva.
Zdroj: thepioneerwoman.com, healthline.com
Autor: Karolína Nezbedová