Rajčatová omáčka je základ kuchyně. Každá správná hospodyňka by měla mít v rukávu ten nejlepší recept na rajčatovou omáčku, který dokáže ve chvílích, kdy nevíte, co připravit k jídlu, vytrhnout trn z paty a zachránit rodinný oběd nebo večeři.
Někdy ale může nastat chvíle, kdy i taková klasika, jakou je rajčatová omáčka, zkrátka nebude k mání. Tehdy je třeba mít v záloze vhodného náhradníka. Poradíme vám, čím můžete nahradit rajčatovou omáčku.
Rajčata v konzervě
Vzhledem k tomu, že rajčatová omáčka je v podstatě pyré z rajčat, můžete si snadno vyrobit vlastní rajčatovou omáčku s konzervovanými dušenými rajčaty.
Jednoduše hoďte plechovku rajčat do kuchyňského robotu a rozmixujte. Mixujte, dokud nedosáhnete preferované textury. Jakmile dosáhnete požadované konzistence, proveďte výměnu „jedna ku jedné“ za rajčatovou omáčku ve vašem receptu.
Čerstvá rajčata
I čerstvá rajčata vás mohou zachránit. Vložte několik rajčat do kuchyňského robotu a promíchejte. Můžete také přidat trochu olivového oleje a vytvořit hladší omáčku.
Čerstvá rajčata poskytnou přirozeně jasnější chuť než vařená rajčata. Proto pokud chcete omáčku, která má autentičtější chuť, můžete si rajčata předem uvařit.
Rajčatová polévka
Rajčatová polévka je vynikající sama o sobě, může také fungovat jako náhrada rajčatové omáčky v některých receptech.
Nejdůležitější věc, kterou je třeba mít na paměti, když ji používáte jako náhražku, je fakt, že rajčatová polévka bývá zpravidla poměrně dost sladká.
Kromě většího množství cukru má rajčatová polévka obvykle přidanou další vodu, proto s tím počítejte a uvažujte nad ní jako nad náhradou například v případě různých omáček.
Kečup
Kečup je taková stálice v našich lednicích. Milují ho nejen děti, ale také dospělí. V případě, kdy nebudete mít po ruce rajčatovou omáčku, může dobře posloužit.
Kečup má sladkou chuť, takže funguje dobře, když nahradí rajčatovou omáčku v pokrmech, které mají být mírně sladké.
Zdroj: ashcroftfamilytable.com, bakeitwithlove.com, tastingtanle.com
Autor: Natálie Kabourková