Nekvalitní taveňák nebo čím starší, tím lepší. Mýtů o sýrech je mnoho

Syry
Zdroje: MaraZe / Shutterstock.com

Chcete si pochutnat na sýru? Pak musíte zvolit co nejstarší sýr, krájet ho na speciálním prkénku na sýry pomocí speciálního nože a vždy je třeba jej doplnit červeným vínem. Ne! Tavené sýry odvápňují? Také ne! Jak to tedy s těmi sýry je?

Pojďme si v následujícím článku vyvrátit některé z mýtů, které kolem sýrů kolují. A kdo jiný by je měl vyvrátit než sami výrobci.

Sýr na vaření může být levný

Když kupujeme sýr, tak se často rozhodujeme i dle toho, k čemu bude sloužit. Bude sýr nakrájený večer k vínu? Tak vždy sáhneme po dražším. Na vaření pak bereme ty levnější.

„Náš sýr může být dvakrát dražší než supermarketové odrůdy, ale budete potřebovat jen poloviční množství,“ říká k tomu skotský výrobce sýrů Iain Mellis.

Stejně tak nekupujte již nastrouhaný sýr. Jakmile sýr nastrouháte, začne oxidovat a ztrácet na chuti.

Čím starší, tím lepší

Další mýtus, který je navíc tak rozšířený, že sýrům doslova škodí.

„Všechny sýry mají vrcholné období, kdy jsou nejlepší, a pak jejich kvalita klesá,“ uvádí k tomuto mýtu Dominica Coytea z Borough Cheese Company.

Starší sýr tak sice bude dražší, ale neznamená to, že zároveň chutnější.

Sýr nejlépe uchová potravinová fólie

Další mýtus, na který musíte hned zapomenout.

„Přilnavá fólie je pro sýr nejhorší prostředí, protože zadržuje vlhkost,“ vysvětluje Mellis.

Plastové nádoby pak urychlují povrchové plísně, takže také nejsou vhodné. Do čeho tedy balit sýr? Ideální jsou voskované papíry či obyčejný pečicí papír.

„Cokoliv, co vám umožní zabalit sýr úplně a těsně. Ne tak těsně, aby sýr nemohl dýchat, ale ne tak volně, aby sýr vysychal,“ dodává Mellis.

A pozor na umístění v lednici. Ideální pro skladování sýru je sklep. Pro běžný život je to však trochu nepraktické, proto Mellis radí využít zásuvky na ovoce.

V žádném případě ne dveře ledničky, protože se jedná o obzvláště suché místo.

A jak je to s tím servírováním?

Zapomeňte na všechny ty speciální pomůcky. Důležité je dodržovat pár základních zásad.

„Největší chybou, kterou můžete udělat, je jíst sýr přímo z lednice,“ uvádí Em Brightman, který je hlavním šéfkuchařem londýnské restaurace Murano Angely Hartnett.

Z nožů vyberte ten, který je nejtenčí, protože čím širší čepel, tím více se sýr bude lámat.

K sýru prý nejlépe sedne červené víno, ale dle londýnského obchodníka se sýry Alana Watsona se chuť červeného vína může střetnout s výraznou chutí sýru.

Naopak spíše doporučuje bílá či oranžová šumivá vína. A pivo? Proč ne! Sýry se s pivem podávají již po staletí.

Tavený sýr není kvalitní

Jedním z největších mýtů kolem sýrů je ten, že tavený sýr se vyrábí z nekvalitních zbytků a je plný „éček“. Samozřejmě, že když si koupíte ty nejlevnější tavené sýry, tak toto bude možná pravdou. Ale trh nabízí velké množství kvalitních tavených sýrů.

Jedním z největších strašáků pak byla zpráva, že tavené sýry odvápňují kosti. Ve skutečnosti je však naopak dle francouzského výzkumu, který zveřejnil server Vitalia, využitelnost vápníku z tavených sýrů velmi vysoká.

Sýry a diety

Ještě je potřeba zmínit, jak je to se sýry a dietou či intolerancí na laktózu. Jestliže máte tu smůlu a trpíte intolerancí, nezoufejte.

Pokud vám dělá problém trávení kravského mléka, nemusíte mít stejný problém s kozím nebo ovčím mlékem. Vyzkoušejte tedy sýry tohoto typu.

Pokud držíte dietu, měli byste samozřejmě omezit vysokotučné sýry. Ale určitě je nevylučujte z jídelníčku úplně, protože jsou součástí vyvážené stravy. A například taková mozzarella naopak do dietního jídelníčku patří.

Pravdou však je, že tuk je u sýrů nositelem chuti, takže při dietě trochu ochuzeni budete.

Zdroje: The Guardian, Paxton and Whitfield, Blesk, Vitalia

Autor: Soňa Jiroutová

Přidat na Seznam.cz