Pálení žáhy mě kdysi trápilo velmi pravidelně. Dokonce jsem brala nejrůznější léky, abych se problémů zbavila. Co mi nakonec ale skutečně pomohlo, byla změna jídelníčku. Některé pokrmy jsem začala vynechávat úplně, jiné jsem doplnila o jídla, která naopak proti pálení žáhy pomáhají.
Pálení žáhy je nepříjemný pocit pálení v oblasti hrudníku a krku, který vzniká, když se žaludeční kyselina dostane zpět do jícnu. Tento stav se odborně nazývá reflux, píše Medical News Today. Vliv má na tuto zdravotní komplikaci více věcí, samozřejmě ale hodně záleží na tom, co jíme.
Jídla, kterým se vyhnout
Pokud často trpíte na pálení žáhy, možná je třeba zapřemýšlet nad změnou jídelníčku. U každého člověka samozřejmě následující potraviny působí trochu jinak, obecně se má ale za to, že problémy s pálením žáhy zhoršují, vysvětluje WebMD.
Kořeněná a pálivá jídla dráždí žaludek, měli byste je tak co nejvíce omezit. Kyselé potraviny negativně upravují prostředí ve vašem žaludku a jsou obvykle tím nejčastějším důvodem, proč vás žáha pálí, píše Healthline.
Velmi negativně ovlivňuje problém také čokoláda, která uvolňuje svěrač jícnu, káva a alkohol pak zvyšují produkci žaludeční kyseliny. Tučná a smažená jídla zpomalují trávení, což také pálení žáhy zhoršuje.
Které potraviny naopak mohou pomoci?
Je jasné, že veškerá jídla ze seznamu výše nelze z jídelníčku zcela vynechávat. Citrusy jsou například kyselé, zároveň ale také velmi zdravé. Pokud si tak chcete tyto potraviny dopřát, je vhodné vyrovnat je následně jídly, která proti pálení žáhy pomáhají.
K těm patří například banány, které působí protizánětlivě, meloun, který obsahuje hodně vody a je zásaditý, zázvor podporující trávení a ovesné vločky, které jsou schopné vázat na sebe kyselinu.
Vhodné jsou také nízkotučné produkty neutralizující kyselost, lehce stravitelná zelená zelenina a mandle. Důležité pak je myslet na to, že jíst byste měli častěji, ale menší porce, pořádně kousat, nehltat a ideálně také vynechat jakékoli jídlo zhruba 2 hodiny před spánkem.
Zdroj: Healthline, WebMD, Medical News Today
Autor: Šárka Cvrkalová