Vajíčka se dají připravit na mnoho způsobů. Většina z vás má nejspíš za to, že na tom není nic složitého. Přitom ale mnohdy děláme zásadní chyby, kvůli kterým pak vejce nejsou tak naměkko nebo natvrdo, jak jsme je chtěli mít.
Pokud se chystáte na vaření vajec, vyndejte je několik hodin předem z lednice, aby se ohřála na pokojovou teplotu. Díky tomu jednak ve vodě nepopraskají, také se budete lépe moci spolehnout na dobu vaření, která je potřeba ke konkrétní přípravě.
Jak na dokonalá vajíčka?
Vajíčko pokojové teploty vkládejte vždy až do vařící vody. Díky tomu budete přesně vědět, za jak dlouho bude připravené tak, jak si přejete. Vejce musí být vždy celé ponořené. Do vody můžete přidat lžíci octa, vajíčko se potom bude lépe loupat.
Vajíčko naměkko se vaří asi 4 minuty. Po sedmi minutách budete mít vajíčko na hniličku, což znamená, že žloutek bude tekutý, bílek ale už uvařený. Pokud chcete vejce natvrdo, vařte ho zhruba 9 až 10 minut, radí Blesk pro ženy.
Míchaná vejce podle Pohlreicha
Vajíčka se dají dělat vařená, můžete z nich ale také připravit volské oko, nebo si je udělat míchaná. Vyzkoušejte recept na míchaná vajíčka podle Zdeňka Pohlreicha.
Ten radí, že je důležité vajíčka spíše šlehat, než míchat. Přidejte k nim trochu mléka nebo smetany a metličkou je v míse rozšlehejte. Potom je připravujte ve vodní lázni. V hrnci dejte vařit vodu a vajíčka dělejte v misce nad ním.
Díky tomu získají dokonale krémovou konzistenci a budou nadýchaná jako obláček. Důležité také je solit je (popřípadě přidávat další koření) až na úplný konec, těsně před podáváním. Vajíčka se konzumují posypaná pažitkou, s čerstvým chlebem a nakrájenými rajčaty.
Zdroj: Top recepty, iReceptář, Prima Fresh, Blesk pro ženy
Autor: Šárka Cvrkalová