„Lepek je zlo.“ To se často říká o klasické mouce, ale je to nesmysl. Mouka není zlo, záleží, kolik jí zkonzumujete. Jestliže ale k ní hledáte alternativy, máme pro vás několik tipů, jak klasickou bílou mouku ozvláštnit.
Mandlová mouka
Mandlová mouka je překvapivě velmi všestranná a snadno se s ní pracuje. Mnoho lidí ji používá třeba místo strouhanky či ji vyměňuje za bílou mouku, například do dezertů. Skvělé jsou třeba sušenky z mandlové mouky.
Kokosová mouka
Kokosová mouka se vyrábí z kokosové dřeně, která je vysušena a poté rozemleta. Má vysoký obsah vlákniny, ale není vhodná jako náhražka jedna ku jedné, protože se s ní pracuje jinak než s bílou moukou. Absorbuje hodně vlhkosti a poskytuje hustší a těžší strukturu. Je vhodné k ní přidat více mokrých přísad. Ideální je třeba do banánového chlebíčku.
Quinoová mouka
Mouka z quinoy je vhodná pro lidi, kteří nemohou jíst pšenici. I když si ji můžete koupit normálně v obchodě, klidně si ji můžete vyrobit i doma ze semen quinoy. Tuto mouku lze použít třeba do palačinek, muffinů či do sladkých chlebíčků. Ne vždy ale mouka drží tvar, proto je lepší kombinovat ji s jinými moukami.
Mouka z hnědé rýže
Tato mouka má vysoký obsah vlákniny, je vyrobena z jemně mleté hnědé rýže a má lehkou práškovou strukturu, která se podobá bílé mouce. Je ideální pro ty, kdo začínají s alternativními moukami. Je snadné s ní pracovat a nemá silnou chuť.
Ovesná mouka
Ovesná mouka je jednou z nejčastějších náhražek mouky, protože se s ní pracuje velmi dobře. Pokud máte ve spíži oves, máte ovesnou mouku. Má ideální množství bílkovin a vlákniny, jemnou strukturu i chuť, díky čemuž je velmi univerzální. Používá se hojně v palačinkách, proteinových tyčinkách či do sušenek.
Špaldová mouka
Špalda je druh celozrnné pšeničné mouky, která se díky svému obsahu lepku a nízké hustotě docela dost podobá pšeničné mouce. Má nízký obsah bílkovin a vlákniny, poskytuje pěknou strukturu a funguje docela dobře jako alternativa ke klasickému pečivu.
Pohanková mouka
Pohanková mouka se vyrábí z obilných semen pohanky nebo krupice. Ve skutečnosti to není druh pšenice, ale je bez lepku. Má spoustu bílkovin a vlákniny a má skvělou ořechovou zemitou chuť, kterou lidé milují. Dobrá je v kombinacích nejen s různými moukami, ale obstojí i samotná.
Zdroj: Self
Autor: Tereza Šlindrová