Nečekané ingredience, které mohou povýšit vaši sekanou na zcela jinou úroveň

Zdroj: Shutterstock.com

Sekaná je univerzální masový pokrm, který může obsahovat prakticky jakékoli ingredience. Může být pikantní, vegetariánská, bez mléka či lepku, jednoduše stačí vyměnit nebo přidat některé suroviny. Jaké by neměly ve vaší sekané chybět?

Sekaná je oblíbené americké jídlo se spletitou historií a všelijakými možnými přísadami. Spolu s kečupem a bramborovou kaší se pro mnohé lidi stala skvělým jídlem pro domácí vaření.

U sekané můžete být kreativní a nechat se inspirovat variantami z celého světa, od Itálie až po Blízký východ, nebo se radši držet klasických domácích receptů a používat výhradně regionální produkty. Kromě nepřeberného množství ingrediencí a chutí lze sekanou podávat také s různými druhy příloh.

Vejce dovnitř a navrch BBQ omáčku

Jaké nečekané suroviny mohou vaši sekanou vylepšit? Klasický recept na sekanou vyžaduje americké koření a kečup, který můžete dát přímo do masové směsi, nebo jej použít k namáčení. Více chuti však dodáte tak, že kečup vyměníte za BBQ omáčku. Sekanou na jižanský způsob stačí sladkou barbecue omáčkou potřít po čtyřiceti pěti minutách pečení. Po další čtvrt hodince se z ní stane lepkavá a sladká poleva.

Do sekané patří také vejce, která při pečení drží masovou směs pohromadě. Další možností, jak vejce do sekané použít, je inspirovat se řeckou, německou nebo maďarskou kuchyní. Doprostřed sekané přidejte několik vajec uvařených natvrdo, získáte tak krásnou texturu a vizuální zpestření.

S vlhkostí pomůže voda i ovesné vločky

Všechny ingredience v klasickém receptu na sekanou mají svůj dobrý účel, odvozený z jejich chemických vlastností a obecných pravidel při pečení. Někdy se však může stát, že bude i navzdory dodržení receptu rozmočená, nebo naopak příliš suchá. Abyste se vyhnuli problémům s vlhkostí, vyměňte strouhanku za ovesné vločky, které zajistí, že bude sekaná při krájení držet pohromadě. Ovesné vločky absorbují a udrží více vlhkosti než strouhanka nebo houska namočená v mléce.

Problém s vlhkostí může rychle vyřešit také voda. Některé druhy sekané, zpravidla ty zdravější z krůtího a kuřecího masa, mají tendenci při pečení vysychat. Abyste tomu zabránili, přidejte vodu. Pozor však na použití tekutých přísad, jako je kečup a omáčky, pak směs nebude vyžadovat mnoho vody. Trik spočívá v postupném přidávání malého množství tekutiny do mletého masa, dokud se nepřestane lepit.

Vylepšete chuť paprikou, houbami i pestem

Častým doplňkem klasického receptu na sekanou jsou papriky, které pokrmu dodávají vůni a chuť. Když je přidáváte do sekané, nezapomeňte je zbavit slupky. Poté je nakrájejte na kostičky a uvařte s cibulí, česnekem a bylinkami. Chuť paprik je nezaměnitelná a pravděpodobně je jedním z důvodů, proč se tato zelenina objevuje v mnoha receptech.

Do sekané je možné přidat i houby. Buď mohou být přímo součástí směsi, nebo jako hlavní složka omáčky. Díky houbám můžete připravit také vegetariánskou sekanou, kdy místo mletého masa použijete pouze houby. Jelikož jsou houby bohaté na vitamíny, antioxidanty a draslík, získáte tak i spoustu živin navíc.

Pro italský nádech přidejte do sekané pesto. Můžete jej rozetřít také na sekanou, dodáte tím masové směsi vlhkost i chuť. V receptech se jako ingredience často objevuje také strouhaný parmezán, který je skvělý do hovězího masa.

Varianty pro labužníky

Slanina je pro milovníky masa dokonalým jídlem na snídani a je také vynikající, když se přidá do dalších jídel, včetně sekané. Díky své slané, kouřové příchuti dodá každému pokrmu spoustu chuti a propůjčí mu tučnější strukturu. Lze ji použít dvěma způsoby. Nejběžnějším z nich je sekanou obalit ve slanině před jejím pečením. K tomu použijte slaninu syrovou. Dalším způsobem je přidání přímo do masové směsi. V tomto případě ji nejprve opečte, avšak nenechte ji příliš zkřehnout. Poté nasekejte či rozemelte.

Místo slaniny můžete do sekané přidat i klobásu, kdy nahradí část mletého masa. Vybírat přitom můžete z nespočtu druhů, jen by měla být syrová, aby šla snadno smíchat s ostatními ingrediencemi. A pokud dáváte přednost ohnivému nádechu sekané, zvolte pálivou.

Záleží hlavně na druhu masa

Tu správnou chuť a texturu dodává sekané hlavně mleté maso. Pro mnoho lidí je sekaná synonymem pro hovězí maso. Skvěle se však hodí i vepřové, které obsahuje důležitou složku, a tou je tuk, který dokáže dotvořit chuť sekané. Pro zdravější nízkotučnou variantu můžete zvolit maso jehněčí, krůtí nebo kuřecí.

Telecí maso naopak zadržuje vlhkost a má konzistenci podobnou pastě, proto je ideální pro použití v sekané. Jeho chuť však není tak intenzivní, stačí ho však smíchat s hovězím a vepřovým mletým masem a vytvořit tak směs, která v sobě bude kombinovat výhody každého z nich.

Zdroj: tastingtable.com, mashed.com, food-cuisine.com

Autor: Silvie Grulichová

Přidat na Seznam.cz