Nebojte se prošlých potravin. Některé můžete konzumovat bez problémů

Zdroj: Pixabay

Minimální doba trvanlivosti udává, do kdy výrobce garantuje plnou kvalitu potraviny při správném skladování. Po jejím uplynutí však mnoho potravin lze stále bezpečně konzumovat, pokud jsou správně skladované a nevykazují známky kažení. Ne vždy tak hned musíte prošlé produkty vyhazovat.

Datum minimální trvanlivosti je spíše orientační údaj pro většinu trvanlivých potravin. Naproti tomu datum spotřeby u čerstvých a rychle se kazících potravin je třeba brát velmi vážně. Které produkty je bezpečné jíst i prošlé a ve kterých případech naopak jídlo raději ihned vyhodit?

Vydrží i o měsíce déle

Některé potraviny vydrží i dlouhé měsíce od doby, která je jako minimální doba trvanlivosti napsána na obalu. Například mouka vydrží 6-12 měsíců po uvedeném datu, pokud je skladována v suchu a bez známek škůdců nebo plísně.

Těstoviny jsou bezpečné i rok po vypršení, rýže, luštěniny a další suché potraviny dokonce až několik let. Stejné je to s konzervovanými potravinami.

Balené pečivo a sušenky vydrží asi týden po datu, sýry a uzeniny zhruba 14 dní, pokud jsou v lednici. Bez problémů můžete i 14 dní po datu spotřeby konzumovat také jogurty.

Které potraviny prošlé nikdy nejíst?

Na prvním místě v tomto seznamu jsou čerstvé ryby a maso. Existuje u nich totiž riziko bakteriální kontaminace a otravy organismu. K růstu bakterií jsou náchylné i čerstvě krájené uzeniny.

Velmi rychle se kazí také polotovary a hotová jídla, pozor dejte i u vajec, kde hrozí riziko salmonely. Ve všech případech uvedených výše hrozí jako následky žaludeční problémy, zvracení, v některých případech ale také nakažení závažnejšími nemocemi.

Zdroj: Delishably, Prevention, Flavour Network, Delish

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz